Studentska mozgalica: Namučila je i najinteligentnije, znate li vi odgovor?

Mozgalica koje je namučila čak i najpametnije, znate li vi koji je tačan odgovor?


zatv
Foto: Novi.ba

Grupa prolaznika je dobila je zadatak da otkriju boju šešira koji nose. Ako uspiju riješiti zagonetku dobit će novčanu nagradu. U eksperimentu su učestvovala četiri prolaznika.

Svaki od njih nosi šešir, ali ne zna koje je šešir boje. Znaju da nose ili crni ili bijeli (2 crna i 2 bijela). Kada otkriju koje je boje šešir, treba da to kažu naglas. Međutim, pravilo je da ne smiju se osvrtati, pričati ili skidati šešir.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Koji od njih će prvi da otkrije boju šešira i izgovoriti to naglas? Svaki od njih nalazi se na posebnoj stepenici, s tim što je muškarac broj četiri izdvojen od ostatka grupe zidom.

Zbog toga učesnik broj jedan vidi učesnike koji nose broj dva i tri, a učesnik dva vidi samo učesnika tri. Učesnici sa brojevima tri i četiri ne vide nikog ispred sebe.

Da li vi znate koje je rješenje ove mozgalice?

zatv
Foto: Novi.ba

Odgovor se nalazi na sljedećoj stranici.

Rješenje mozgalice

Učesnik broj dva će prvi otkriti koje je boje njegov šešir.

Zašto? Učesnici sa brojem 3 i 4 ne vide nikog. Učesnik koji nosi broj jedan vidi dvije osobe ispred sebe, i crni i bijeli šešir, tako da zna da je njegov šešir ili crn ili bijel.

Učesnik sa brojem 2 vidi crni šešir, ali zna da ako on ima crni šešir, učesnik koji nosi broj jedan bi shvatio da je njegov šešir bijel. Kako on to nije izgovorio, učesnik broj dva je zaključio da on nosi bijeli šešir.