Studenti iz drugih gradova ogorčeni cijenama namirnica u Sarajevu

Cijene namirnica nepodnošljive za studente iz manjih sredina.


Foto: F.Z./N1

Stop stranačkim interesima, naprijed narodnim interesima.

Advertisements

Vitalni ineres je interes naroda, a ne ideologije i pojedinca.

Od čega da obezbijedim osnovne potrebe svom novorođenčetu, poručuju i pitaju se okupljeni na skupu građana koji je počeo na sarajevskoj Skenderiji.

U više gradova Bosne i Hercegovine za danas su najavljeni protesti zbog poskupljenja osnovnih životnih namirnica, goriva i raznih usluga. U Sarajevu je počelo okupljanje građana na platou Skenderija.

– Tu sam da ovu bijedu sačuva neko, da nas pogleda neko, stvarno je došao vrhunac – više nemamo mira, poručuje Sarajlija.

Advertisements

Tu su i studenti iz drugih gradova koji su u poseban plan istakli poteškoće s kojima se susreću u Sarajevu.

Što se tiče cijena namirnica – postaje nepodnošljivo, a pogotovo za studente koji u Sarajevo dolaze iz drugih gradova i plaćaju stan. Ja dolazim iz Kladnja, gdje je standard dosta niži i sa tamošnjim platama mi moramo ovdje da živimo, navodi studentica prisutna na protestima.

Bilo je i posebno ogorčenih građana koji su se nakon rata odlučili vratiti u domovinu i već skoro tri decenije trpe isto stanje.

Ja sam prije 25 godina se vratio iz Švicarske i mislio da će mi ovdje biti bolje. Toliko godina već trpim ovu nepravdu i krađu. Ne mogu da shvatim da mogu postojati takvi ljudi koji svom narodu ovo rade. Gori su od onih koji su pucali, ovi nas ubijaju glađu, izjavio je Sarajlija, prenosi N1.

Protesti su zakazani i u Tuzli, Mostaru, Zenici, Bihaću, Goraždu, Travniku, Bijeljini, Prijedoru, Doboju i mnogim drugim gradovima.