Tri efektivne i jednostavne tehnike disanja za oslobađanje od stresa

Donosimo vam tri vrlo jednostavne tehnike disanja koje važe za najefektivnije kada je u pitanju oslobađanje od stresa. Svaku od ovih tehnika možete "naučiti" za par minuta i pomoći će vam da se stresa oslobodite gotovo momentalno.


meditation 1545341199

Postoje mnogi načini koji vam mogu pomoći da se oslobodite stresa, ali neki su efektivniji od drugih. Neke tehnike jednostavno su previše zahtjevne za savladati i zahtijevaju mnogo vježbe. Neke tehnike čak mogu izazvati i negativne posljedice i napraviti veći problem od već postojećeg.

U nastavku vam donosimo tri najefektivnije tehnike disanja koje će vas stresa

osloboditi gotovo momentalno.

Smjestite se u ugodnu poziciju, zatvorite oči i počnite obraćati pažnju na svoje disanje. Da li dišete duboko ili “površno”? Ubrzano ili usporeno?

1. Brojanje

meditate 1545341065

Počnite brojati svaki udah i izdah. Ovo će vam pomoći da postanete svjesni sebe i svog tijela i služit će vam kao vrsta meditacije.

– Dok udišete zdrak, postavite jezik na nepca, tik uz zube. Potom dišite kroz nos (pet sekundi uz brojanje od pet do jedan). Zatim izdahnite kroz usta (jezik i dalje držite na nepcima) i brojte do osam. Ponovite. Ovo će vam pomoći da zaista oslobodite zrak iz pluća i opustite se.

– “4-7-8” disanje je tehnika koju poručuje wellness ekspert dr. Andrew Weil. Potrebno je da udišete zrak četiri sekunde, potom zadržite dah sedam sekundi i izdišete zrak osam sekundi.

2. Vizualizacija: Balon

baloon 1545341102

Zrak udišite kroz nos, a izdišite kroz usta. Dok udišete, zamislite da se vaš abdomen “puni” zrakom kao balon. Balon možete zamišljati u svojoj omiljenoj boji, čak i da svakim udahom lebdite sve više i više iznad zemlje. Ova tehnika je zabavna, opuštajuća i omogućit će vam da dišete više dijafragmom.

3. Vizualizacija: Oslobađanje stresa

smoke 1545341127

Dok se koncentrišete na disanje, zamislite kako stres u vašem tijelo dolazi iz nogu, ruku i prsa. Dok izdišete, zamišljajte vrlo jasno kako stres napušta vaše tijelo. Ponavljajte proces što više puta.

Pored tehnika disanja, pročitajte i ove praktične savjete za oslobađanje stresa:

1. Organizujte svoje vrijeme i obaveze pametno.
2. Vježbajte i hranite se zdravo.
3. Dajte si oduška: pogledajte omiljenu seriju, pročitajte knjigu i imajte hobi.
4. Pozitivno razmišljajte i ne shvatajte sve previše ozbiljno.
5. Okružite se pozitivnim ljudima.
6. Probajte i neke alternativne metode poput joge i meditacije.
7. Ako koristite lijekove za ublažavanje stresa, neka to obavezno budu biljni preparati koji ublažavaju stres efikasno, ali ne izazivaju ovisnost.


Muče te ispitna groznica i stres? Alora vam može pomoći da uklonite napetost, date svoj maksimum i postignete najbolje rezultate na ispitima! Posjeti www.alora.ba.

(STUDOMAT.ba)