Top pet zanimanja koja cvjetaju: Saznajte koji su to najtraženije profesije u 2021. godini

LinkedIn je napravio presjek profesija koje bi mogle dominirati u 2021, a ovih pet se našlo u samom vrhu liste.


Food delivery, rider with bicycle delivering food
Ilustracija: Envato

Kada je počela korona na proljeće prošle godine, gledali smo kako se svijet iz dana u dan mijenja pred našim očima. Sada kada je situacija dosta stabilnija, neke promjene ostaju trajne. Mnoge od njih vezane su upravo za biznis i aktualna zanimanja.

Advertisements

LinkedIn je napravio presjek profesija koje bi mogle dominirati u 2021, a ovo je prvih pet na listi.

1. Radnici zaposleni u domenu online trgovine i oni koji obavljaju dostavu

Definitivno su jedna od najtraženijih kategorija na tržištu rada. Dobra vijest je što za ovaj posao nije potrebna neka naročita obuka ili prekvalifikacija, ali je potrebno da budete spretni, brzi, operativni, da ste vozač (ako se bavite dostavom). Na nivou SAD, rast zaposlenja u ovom sektoru je izražen kroz 73 posto od 2019. godine, prenosi manager.ba.

2. Bankari

Zaduženi za pozajmice i kredite također imaju pune ruke posla ovih mjeseci, uslijed krize koju je nametnula pandemija. S druge strane, niske kamatne stope nagnale su mnoge da uđu u proces kupovine svoje nove ili čak prve kuće/stana. Od 2019, zaposlenje u ovom domenu poraslo je 59 posto.

Advertisements

3. Zdravstvo

Zdravstvo je također oblast koja nastavlja da napreduje, a posebno imajući u vidu da su maltene sve zemlje svijeta dale obećanje da će u narednim godinama više ulagati u nju. Naime, u 2021. naglašeno se traže farmaceutski tehničari, njegovatelji, medicinske sestre, treneri za zdravlje. Tako je zaposlenje u ovom sektoru skočilo do 34 procenta u odnosu na pretprošlu godinu – onu prije korone.

4. Profesionalci za razvoj poslovanja i prodaju

Oni zauzimaju visoko četvrto mjesto na ovoj listi. Od 2019, potražnja za njima je uvećana do 45 posto u SAD, a primarno se bave finansijama, savjetovanjem, konzaltingom, strategijama.

5. Kreatori digitalnog sadržaja i stručnjaci za digitalni marketing

Oni su jedno od vodećih zanimanja u ovoj godini. Zaposlenje je poraslo 33, odnosno 49 posto od 2019. godine. Kako je tijekom pandemija zaživjela online prodaja, a svijet se “prebacio” na mreže i internet, tako se dodatno javila potreba za ovim stručnjacima.