Vlada KS izdvojila 13 miliona KM za podsticanje zapošljavanja

Vlada Kantona Sarajevo je danas utvrdila program mjera za podsticanje zapošljavanja i održavanje više stope zaposlenosti i poboljšanje strukture zaposlenosti u ovoj godini. Za podsticajne mjere je izdvojeno 13 miliona KM.


Sarajevo

Kako su saopćili iz Vlade, kroz sedam programa dat je podsticaj zapošljavanju najboljih studenata i neophodnog kadra u naučno-obrazovnim ustanovama, kao i doktora medicine, veterine i stomatologije, nezaposlenih osoba sa VSS i VŠS te podsticaj pokretanju djelatnosti i samozapošljavanju.

Osim toga, kako su najavili, pružit će se i podrška za zapošljavanje nedostajuće stručne radne snage koju poslodavci teško mogu naći, kao i programu zapošljavanja šehidskih porodica i porodica poginulih boraca, maloljetnih demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i članova njihovih porodica te programu zapošljavanja u komunalnoj privredi, socijalnoj zaštiti i kulturi.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Program zapošljavanja “Zlatna i srebrena značka” je planiran u cilju podsticanja zapošljavanja najboljih studenata i osiguranja neophodnog kadra u naučno-obrazovnim ustanovama na području Kantona Sarajevo.

– Imajući u vidu da naučno-obrazovne ustanove zbog nedostatka finansijskih sredstava nisu u mogućnosti samostalno zaposliti određene stručne kadrove, a imaju povećanu potrebu za zapošljavanjem, inicirana je navedena podsticajna mjera, obrazložili su u Vladi Kantona Sarajevo.

S obzirom na to da postoji konstantna potreba zdravstvenih ustanova za zapošljavanjem doktora medicine, doktora veterine i doktora stomatologije, planiran je i program zapošljavanja navedenog kadra.

Napomenuli su da je ova podsticajna mjera u skladu sa zaključkom Skupštine Kantona Sarajevo kojim je naloženo da se osigura zapošljavanje i stažiranje doktora medicine koji svake godine postaju sve deficitarniji kadar u Kantonu Sarajevo, a koji je neophodan za normalno funkcionisanje zdravstvenog sistema.

Nadalje, u cilju stimulisanja osoba da samostalno pokrenu djelatnost i osiguraju sebi zaposlenje i realizaciju poslovne ideje, planirana je realizacija programa samozapošljavanja.

– Kako nezaposlene osobe nemaju početni kapital i teško se odlučuju na pokretanje samostalne djelatnosti, na ovaj način ih se pokušava stimulisati i ohrabriti da uz finansijsku podršku Službe za zapošljavanje realizuju svoje poslovne ideje, ukazali su.

Bit će realiziran i program zapošljavanja šehidskih porodica i porodica poginulih boraca, maloljetnih demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i članova njihovih porodica.

U cilju zapošljavanja teško zapošljivih kategorija i njihove integracije na tržištu rada, planirana je navedena mjera, a kojom je predviđeno da nezaposlene osobe iz ciljne kategorije u Službi za zapošljavanje dobiju vaučer i pronađu poslodavca.

S druge strane, kako su objasnili u Vladi Kantona Sarajevo, otvara se mogućnost poslodavcu da uz svoja minimalna sredstva dođe do potrebne radne snage. Naglašeno je da je izmjenama zakona omogućeno nezaposlenim demobilisanim borcima, koji će aplicirati na programe zapošljavanja, da stave u mirovanje pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu.

Programom zapošljavanja bit će dugoročno omogućeno nezaposlenim osobama sa VSS i VŠS, sa i bez radnog iskustva i radnog staža, da u Službi dobiju vaučer i pronađu poslodavca.

Program zapošljavanja “Posao za sve” usmjeren je ka zapošljavanju nedostajuće stručne radne snage, a u okviru kojeg će biti ukinuti svi kriteriji u smislu radnog staža i radnog iskustva.

– Naime, na tržištu rada u Kantonu Sarajevo postoji deficit i nedostatak stručne radne snage koju poslodavci teško mogu naći i zadržati, pa se kroz ovakve podsticajne mjere stimuliše isplata većih plata nedostajućim kadrovima i ostanak u Kantonu Sarajevo, istakli su u Vladi Kantona Sarajevo.

U cilju stimulisanja zapošljavanja teško zapošljivih i ugroženih kategorija nezaposlenih osoba, a u svrhu izvršavanja poslova od šireg društvenog interesa predviđena je i realizacija programa zapošljavanja u komunalnoj privredi, šumsko-uzgojnim radovima, socijalnoj zaštiti, kulturi i sajamskim manifestacijama.

Javni pozivi za učestvovanje u realizaciji navedenih programa uskoro će biti objavljeni na internetskoj stranici Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.