Šest produktivnih stvari koje možete raditi dok ’’visite’’ na mobilnom telefonu

Telefon je odličan alat za produktivnost, ali istu povećava samo kada ga pravilno koristite.


Young girl is playing a smartphone.
Ilustracija: Envato

Inbox detoks

Kada ste posljednji put pregledali inbox i napravili odjavu sa onih newslettera koji vam stalno pristižu, a skoro nikad ih ne otvarate? Ovo je vjerovatno jedna od stvari koju bi svi trebali da uradimo, a izbjegavamo. Neželjeni mejlovi se zapravo jako lako mogu nagomilati. Odvojite trenutak da otkažete pretplatu na liste koje vam jednostavno ne služe, piše infostudhub.rs.

Zatim, provedite neko vrijeme zapravo čitajući mejlove onih koji vas zanimaju. Vjerovatno ćete biti iznenađeni kvalitetnim sadržajem koji ćete naći u nekima od njih.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Očistite folder sa slikama

Velike su šanse da u galeriji vašeg telefone ima više od 1.000 slika, a to čak ne uključuje i video snimke, ili screenshot-ove recepata za hranu ili stvari koje želite da kupite. Zato, ako imate slobodnog vremena, umjesto skrolovanja u prazno, potrošite ga brisanjem neiskorišctenih fotografija i oslobodite dosta memorije vašeg telefona.

Završite taj kurs

Koliko puta ste se prijavili za besplatne online kurseve, a koliko od njih ste zapravo i završili?

Kada je u pitanju nešto besplatno, poput kursa ili obuke, jako lako i bez razmišljanja dajemo naš mejl, ali samo obavezivanje da ćemo taj isti kurs i odraditi i ne ide tako lako. Skloni smo odugovlačenju i odlaganju.

Dakle, umjesto da čitate online dnevne novine ili gubite vrijeme na Instagramu, odradite taj kurs koji već neko vrijeme ’’skuplja prašinu’’ u vašem inboxu.

Naučite novi jezik

Ovo nije samo zabava, već je i korisno. Razmislite koji je to jezik koji ste oduvijek željeli da naučite? Poslužite se nekom od aplikacija za online učenje stranih jezika. Jedna od najpoznatijih je Duolingo.

Napravite kalendar sa podsjetncima za rođendane

Kako se više ne bi brukali i sramotili pred rođacima i prijateljima, napravite sebi kalendar sa podsjetnicima za rođendane i na taj način ne propustite nijedan.

Pročitajte knjigu online

Zaista rijetko koja knjiga (na engleskom jeziku) nije dostupna i u online varijanti. Dostupne su nam aplikacije poput Audible, Bookmate, Google Play Books… Međutim, još bolja varijanta je da mobilni telefon sklonite po strani i uzmete Kindle uređaj i na taj način vam je jedino čitanje knjiga i omogućeno.