Švicarski naučnici oborili rekord: Izračunali su nove znamenke broja pi

Istraživači iz Švicarskog centra za analizu, vizualizaciju i simulaciju podataka (DAViS) na Univerzitetu primijenjenih nauka Graubuenden koristili su superkompjuter za izračunavanje matematičke konstante pi do novog svjetskog rekordnog nivoa preciznosti, dostigavši ​​62,8 triliona znamenki.


pi 1629479080

Prema saopćenju, DAViS centar Švicarskog univerziteta primijenjenih nauka Graubuenden oborio je rekord u izračunavanju cifri broja pi. Za poređenje, prethodni izračun svjetskog rekorda pi dao je “samo” 50 triliona cifara, prenosi Srednja.hr.

Čekaju potvrdu od Guinnessa

Istraživači, predvođeni voditeljem IT projekata Thomasom Kellerom i menadžerom centra prof. Dr. Heiko Rölke, uspjeli su je ostvariti ovaj poduhvat s ograničenim resursima – proračunskim, hardverskim, ali i ljudskim resursima.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Računanje beskonačnosti

Pi, čijih je prvih 10 znamenki (3,141592653) poznato gotovo svima, je omjer raspona i promjera kruga, čiji je rezultat broj s beskonačnim brojem znamenki koje slijede decimalnu točku. To čini određivanje takvog broja impresivno teškim i dugotrajnim podvigom. Uprkos tome, istraživači nastavljaju da koriste računarsku snagu kako bi pomerili granicu izračunavanja konstante pi.

Bit će i prednosti: ovo bi moglo pomoći u analizi mRNA! Istraživači DAVIS-a čekaju potvrdu iz Guinnessove knjige rekorda, pa su otkrili samo posljednjih 10 znamenki izračunatih do tada, a to je 7817924264.

Interesting Engineering piše da se iskustvo koje su istraživači stekli izračunavanjem pi moglo primijeniti na druga područja, poput analize RNK, simulacije dinamike fluida i tekstualne analize.