Švicarski naučnici oborili rekord: Izračunali su nove znamenke broja pi

Istraživači iz Švicarskog centra za analizu, vizualizaciju i simulaciju podataka (DAViS) na Univerzitetu primijenjenih nauka Graubuenden koristili su superkompjuter za izračunavanje matematičke konstante pi do novog svjetskog rekordnog nivoa preciznosti, dostigavši ​​62,8 triliona znamenki.


Prema saopćenju, DAViS centar Švicarskog univerziteta primijenjenih nauka Graubuenden oborio je rekord u izračunavanju cifri broja pi. Za poređenje, prethodni izračun svjetskog rekorda pi dao je “samo” 50 triliona cifara, prenosi Srednja.hr.

Advertisements

Čekaju potvrdu od Guinnessa

Istraživači, predvođeni voditeljem IT projekata Thomasom Kellerom i menadžerom centra prof. Dr. Heiko Rölke, uspjeli su je ostvariti ovaj poduhvat s ograničenim resursima – proračunskim, hardverskim, ali i ljudskim resursima.

Advertisements

Računanje beskonačnosti

Pi, čijih je prvih 10 znamenki (3,141592653) poznato gotovo svima, je omjer raspona i promjera kruga, čiji je rezultat broj s beskonačnim brojem znamenki koje slijede decimalnu točku. To čini određivanje takvog broja impresivno teškim i dugotrajnim podvigom. Uprkos tome, istraživači nastavljaju da koriste računarsku snagu kako bi pomerili granicu izračunavanja konstante pi.

Bit će i prednosti: ovo bi moglo pomoći u analizi mRNA! Istraživači DAVIS-a čekaju potvrdu iz Guinnessove knjige rekorda, pa su otkrili samo posljednjih 10 znamenki izračunatih do tada, a to je 7817924264.

Interesting Engineering piše da se iskustvo koje su istraživači stekli izračunavanjem pi moglo primijeniti na druga područja, poput analize RNK, simulacije dinamike fluida i tekstualne analize.

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!