Sve više mladih ‘boluje’ od ‘selfie zgloba’ i ‘iPhone palca’

Teško se odvajamo od svojih mobilnih uređaja. U mnogim trenucima su naši najbolji prijatelji i jednostavno većinu stvari u životu želimo zabilježiti fotkom. Selfiju su popularan način fotkanja, a prema novim izjavama stručnjaka, pored uticaja na mentalno zdravlje, donose i neke druge zdravstvene tegobe.


52e2d4414c53aa14ea898579ce203e7c1d22dfe05457794a76277bd1 640 2
OrnaW (CC0), Pixabay

Doktori su primijetili da u posljednje vrijeme sve više mladih ljudi, u dobi od 18 do 35 godina, prijavljuje zdravstvene poteškoće koje su direktno vezane uz konstantno snimanje selfija, prenosi mojfaks.com.

Plastični kirurg doktor Raj Ragoowanski, govori kako je uočio među milenijalcima simptome koji su uzrokovani čestim okretanjem zgloba prema unutra kako bi snimili savršen selfie. Riječ je o tzv. selfi zglobu, određenoj vrsti sindroma karpalnog tunela. Glavni simptomi su jaka i oštra bol te žmarci i utrnuće zgloba, šake i prstiju ruke. Sindrom se liječi fizikalnom terapijom, lijekovima i udlagama, a u ekstremnim slučajevima potrebna je i operacija.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Prema naučnicima, nisu samo selfiji problematični, već i stalno pisanje poruka, odnosno način na koji držimo telefon i tipkamo. Ta pojava nazvana je iPhone palac gdje dolazi do upalnih promjena u palcu na ruci kod osoba koje često tipkaju palcem i drže telefon u istoj ruci.

I njima se preporučuje da naprave pauzu od držanja telefona u ruci te razgibaju šake i zapešća kako bi smanjili pritisak na živce i tako izbjegli potencijalne upale.

Reality zvijezda Kim Kardashian objavila je čitavu knjigu selfija, a izgleda da to nije prošlo bez posljedica. Kim je u jednom intervjuu izjavila kako su joj liječnici dijagnosticirali “selfie zglob”, te da više ne radi selfije često kao nekad.

(STUDOMAT.ba)