Meditacija za studente – zašto i kako?

Studentsko je razdoblje u životu jedno od najstresnijih. Studenti nemaju vremena, trče na predavanja, ljute se na javni prijevoz, luduju zbog parcijala i ispita... Prema tome meditacija može biti odlično rješenje za smanjenje stresa, ali i razvijanja većeg osjećaja zadovoljstva


leninscape (CC0), Pixabay

Brojna istraživanja pokazuju da meditacija ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje studenata i to u fizičkom, psihičkom i emocionalnom smislu, prenosi m.pogled.ba.

Advertisements

Zašto?

1. Meditacija smanjuje stres

Istraživanja pokazuju da meditacija smanjuje aktivnost u dijelu mozga koji je zadužen za ‘borbu protiv neprijatelja’, a taj neprijatelj je stres te ujedno povećava aktivnost onog dijela mozga zaduženog za odmor i opuštanje.

2. Meditacija povećava koncentraciju

Kod same meditacije koncentracija je najvažnija stavka. Meditacijom se čisti um i koncentriše ga se samo na jednu stvar, ne raznišljamo o ispitima i ostalim problemima. Biti u sadašnjosti važno je prilikom meditacije, što je odlična vježba za koncentraciju koja nam pomaže i kasnije, prilikom koncentracije na ostale životne zadaće.

3. Meditacija poboljšava opće stanje uma

Dokazano je da se meditacijom povećava kreativnost, osjećaj sreće te umni mir, što je itekako bitno da bi se čovjek osjećao zadovoljnijim i ispunjenijim. Kao što smo već naveli, za meditaciju je najvažnija sadašnjost, koncentriranost na sadašnji trenutak. Kada to jednom naučimo, uvijek će nam se biti lakše koncentrisati na sadašnjost, a ne razmišljati o problemima iz prošlosti ili zamišljati nove u budućnosti.

Kako?

1. Fokusirajte se na disanje

Na sadašnjost se najlakše fokusirati ako razmišljamo o nečem stalnom, nečem što je dio nas, a to je upravo disanje. Dakle, fokusirajte se na to kako dišete, brojite udahe i izdahe, razmišljajte kako zrak ulazi u vaše tijelo, prolazi kroz njega i potom izlazi. Brojite udahe i izdahe na glas, najbolje od jedan do deset pa opet iz početka. Dobro je i uzeti neku riječ koja se naziva mantra i ponavljati je. Najčešće je to ‘aum’.

Advertisements

Također, bitno je stvoriti ugodnu atmosferu. Dakle, ugasite TV, radio, mobitel. Najbolje je da u prostoriji bude tišina. Najbolje je sjesti na pod i to prekriženih nogu i ispravljenih leđa i glave. Bitno je da vam tijelo bude opušteno.

2. Opustite misli

Normalno je da ćete se u početku teže fokusirati samo na sadašnji trenutak i na svoje disanje. Vjerojatno će vam u misli dolaziti svakakve misli, možda navirati trenutni problemi i strahovi. No, nemojte se brinuti oko toga već zamislite kako takve misli jednostavne odlaze iz vašeg uma te u njega opet ulazi koncentracija na sadašnji trenutak, na disanje.

3. Ne odustajte!

Vrlo je bitno ne odustajati već stalnom vježbom poboljšavati svoj način meditacije.

4. Očistite misli

Kada istrenirate um da se koncentriše na samo jednu stvar, nakon toga dolazi sam vrh meditativne tehnike, a to je – umirivanje uma. Ovo zapravo znači da ne mislite ni o čemu, um vam je prazan i samo postoji. I ovdje se dogodi da ulete neželjene misli, ali i njih treba zamisliti kako odlaze, a um opet ostaje prazan.

Koliko meditirati?

Najbolje je svakog dana po 10 – 15 minuta. Neki ljudi meditiraju po dva puta dnevno. Dakle, sve ovisi o tome kada i koliko možete, no ipak je najbolje stvoriti određenu rutinu nego meditirati sporadično.

(STUDOMAT.ba)