Ludi japanski izumi: Od kišobrančića za cipele do knjige jastuka

Kišobrančići za cipele, kravata u kojoj se krije kišobran, knjiga koja je jastuk, WC-papir pričvršćen za glavu i ventilator za špagete… To su samo neki od japanskih ludih izuma.


Kakve to neobične izume ima Zemlja Izlazećeg Sunca?

Advertisements

Ako imate problema s kapanjem očiju ili samo osjećate nelagodu, ovaj izum možda će vam to olakšati. Radi se o lijevku koji se stavlja na naočale te se kroz njega ispuštaju kapi u oči, prenosi pressedan.unin.hr.

Sljedeći izum dobro bi došao svakom studentu. Ako vas tokom učenja uhvati umor, možete se poslužiti jastukom koji dolazi u sklopu knjige. Tako možete zavaravati druge da učite, a zapravo spavate.

Tokom kiše i vremenskih neprilika Japanci svoju obuću štite kišobrančićima.

Ako je riječ o jakoj kiši zbog koje kišobran nije dovoljan, Japanci su osmislili rješenje i za to. Radi se o zaštiti za svaki dio tijela.

Još je jedan izum pogodan za korištenje tokom kišnog vremena. Riječ je o praktičnoj kravati koja je kišobran… Sve u jednom.

Kako se snalaze za vrijeme kiše, tako se snalaze i u kuhinji. Ono što im pomaže pri kuhanju špageta jest mali čovječuljak postavljen na lonac. Naime, kada su špageti kuhani, čovječuljak se odvaja i pada s posude.

Kako ne biste morali čekati da im se vruća hrana ohladi, Japanci su izumili male ventilatore koji hlade hranu, pa ju je moguće odmah konzumirati.

Za što jednostavnije mazanje maslaca na hljeb tu je još jedan veoma maštovit izum – maslac u sticku.

Žene kojima kosa stvara probleme prilikom jela mogu koristiti zaštitu za kosu te nesmetano uživati u hrani.

Kako bi si olakšali život, Japanci su osmislili čitav niz neobičnih izuma. No to su samo neki od njih, a ima ih na hiljade. Već smo navikli na to da su specifičan narod s veoma maštovitim idejama. Od stvaranja bizarnih reklama pa sve do ludih izuma.

Zbog toga su za ostatak svijeta uvijek bili pomalo čudni i smiješni, no za njih to ne predstavlja ni najmanji problem. Japan, kao jedna od vodećih svjetskih sila, spada i u tehnološki najrazvijenije zemlje. Pema tome nas ni ne čudi činjenica da svakodnevno izmisle neki novi upotrebni predmet ili pomagalo.

(STUDOMAT.ba)

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!