Studentsko zdravlje: Može li se jesti hrana s poda ili je pravilo pet sekundi mit?

Svima su nam barem jednom pali na pod keksi ili kriška pizze koje smo i dalje htjeli pojesti. A možda smo ih i pojeli, pozivajući se na pravilo pet sekundi.


Foto: Envato
Foto: Envato

Pitanje je li pravilo pet sekundi istinito je jako kompleksno, a stručnjaci kažu da odgovor ovisi o brojnim faktorima, poput vrste hrane, vrste poda i toga čime je ta površina potencijalno kontaminirana.

Odakle potiče pravilo pet sekundi?

Niko nije siguran odakle potiče ideja o pravilu pet sekundi, ali se često pripisuje mongolskom vladaru Džingis-kanu iz 13. stoljeća, za kojeg se tvrdi da je imao pravilo da hrana koja padne na pod ostaje tamo sve dok on ne odluči drugačije, prenosi N1.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Postoje neki Džingis-kanovi citati o jedenju hrane s poda. On je smatrao, ako je to dovoljno dobro za njega, onda je sigurno dobro i za sve druge, rekao je Paul Dawson, profesor na odjelu za prehranu i ambalaži na Univerzitetu Clemson.

Međutim, ljudima tog doba nedostajalo je znanje o mikroorganizmima i o tome kako oni mogu uzrokovati bolesti, naglašavaju u knjizi Did You Just Eat That? autori Paul Dawson i Brian Sheldon.

Nije moguće tačno utvrditi kada je ovaj mit započeo, rekao je Dawson.

Mislim da je to samo jedan od onih društvenih mitova koji su na neki način započeli i ljudi su ga samo nastavili propagirati.

Šta se događa kada ispustite hranu na pod?

Iako je važno koliko dugo je hrana na podu, vrsta hrane i ono što je zapravo na tom podu jednako je važno, ako ne i više. Prema Schaffneru, razina vlažnosti hrane je ključni faktor. Na primjer, u njegovoj studiji, kada su komadiće lubenice bacili na različite površine, većina bakterija se prenijela na voće.

Mislimo da je to zato što vlaga olakšava kretanje bakterija s površine na hranu. Bakterije nemaju noge tako da im je zaista potrebna vlaga da bi se mogle kretati, objasnio je.

Suha hrana poput hljeba i gumenih bombona dovela je do manjeg prijenosa bakterija, ali je i dalje pokupila dovoljno bakterija da se možete razboljeti.

Osim bakterija, podovi mogu biti prekriveni prašinom ili dlakom kućnih ljubimaca, što bi moglo doći na vašu hranu. To nije nešto što biste htjeli jesti, ali Dawson smatra da je to samo po sebi vjerovatno bezopasno.

Je li pravilo pet sekundi istinito?

To je popriličan mit. Zaista ovisi o tome što je na podu i gdje hrana padne, rekao je Dawson.

Hrana će odmah pokupiti bakterije tako da se samo kockate ako je pojedete i niste sigurni što je na toj površini.

Bolesti koje se prenose hranom, poput salmonele, mogu uzrokovati mučninu, povraćanje ili proljev, a mogu biti čak i smrtonosne.

Brinem se zbog patogenih bakterija i patogenih virusa koji mogu uzrokovati bolesti, rekao je Schaffner.

Ne postoji ‘sigurno’ vrijeme kada se nijedna bakterija neće prenijeti na hranu.