Studentsko zdravlje: Kako spavati tokom velikih vrućina?

Jutro nakon neprospavanih noći često je popraćeno kolektivnim zijevanjem na predavanjima.


Sleepless woman suffering from insomnia
Ilustracija: Envato

Posljedice do kojih mogu dovesti velike vrućine koje ugrožavaju san i odmor tokom noći nikako ne bi trebalo podcijeniti, ističe njemački stručnjak za probleme spavanja Hans-Guenther Weess dodajući da je jutro nakon neprospavanih noći često popraćeno kolektivnim zijevanjem na poslu ili u školi.

Ono što više brine je da sve to može izazvati veći rizik od nesreća na poslu ili na cesti, ili brojne greške tokom obavljanja dnevnih zadaća, prenosi ba.n1info.com.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Popiti nešto vruće

Postoji nekoliko načina koji bi mogli pripomoći da se čovjek tokom vrelih noći osjeća ugodnije, posebno u nedostatku klima uređaja.

Sve se svodi na pravilnu ventilaciju. Zatvorite prozore i rolete tokom dana, a otvorite ih prije odlaska na spavanje, kaže Weess.

Drugi savjet je, iako zvuči pomalo paradoksalno, popiti nešto vruće.

Popijete li nešto toplo prije odlaska u krevet, manje je vjerojatno da ćete se znojiti, kaže ovaj stručnjak. A topli tuš će, primjerice, otvoriti pore na koži i osigurati osjećaj svježine.

Hot tea
Ilustracija: Envato

Weess savjetuje da se prije spavanja izbjegne uzimanje čaše vina.

Ispijanje alkohola navečer može imati psihološki, relaksirajući učinak, no to također širi krvne žile i potiče noćno znojenje, kaže.

Tablete za spavanje zabranjene

Tablete za spavanje također su zabranjene za Weessa, koji kaže da ih treba izbjegavati kako bi se izbjeglo stvaranje ovisnosti.

Naša tijela mogu izdržati nekoliko noći s manje sna, dodaje njemački stručnjak.

Weess ima i nekoliko posebnih savjeta: ako imate popločan pod u spavaćoj sobi, na njega možete izliti malo vode koja će pomoći rashladiti prostoriju, no tada morate biti izuzetno oprezni kad ustajete s kreveta.

Ili jednostavno pođite u podrum i tamo spavajte, poručuje ovaj stručnjak za probleme spavanja.