Studentski recepti: Za ljetno osvježenje napravite ukusne kockice leda u duginim bojama

Pored toga što ćeš imati originalne i drugačije fotografije za Instagram, uživat ćeš i u novom okusu rashladnog pića.


Raspberries and lemons fruit infused ice cubes.
Ilustracija: Envato

Sve što ti treba jeste kalup za led – pored kockica, danas postoje i oni u obliku srca, zvijezdica i mnogih drugih oblika, a sa sastojcima možeš improvizovati na osnovu onoga što trenutno imaš u kuhinji.

Advertisements

Sada su najaktuelnije one sa voćem, a tokom ljeta nema potrebe da u kockice dodaješ šečer ili umjetne arome, kada sve možemo naći u svježem obliku. Banane, jagode, borovnice, višnje, trešnje, dinje, ananas – voće po izboru nareži na sitne kriške i stavi u kalup. Možeš dodati i malo vode, kako bi se kalup ispunio do vrha, a možeš ostaviti i samo voće da se zaledi.

Studentski recepti: Nutella sladoled će vas oduševiti u vrelim ljetnim danima

Postoji i treći način pripreme – od odabranog voća trebaš napraviti voćni pire i zatim mu dodati malo tečnosti – naša preporuka je jogurt, prenosi ultra.ba.

Za ljubitelje kafe, predlaže se da u omiljeni jutarnji napitak dodaju kockice od čiste kafe. Mljevenu kafu dodaj u kalup za led naveče pred odlazak u krevet, a ujutro zaleđene kockice prelij mlijekom, za savršeno razbuđivanje uz homemade caffe latte.

Sweet Homemade Shaved Rainbow Hawaiian Ice
Ilustracija: Envato
Advertisements

U ljetnje napitke često dodajemo i začine, koje pićima daju posebnu notu. Iskoristi mentu, bosiljak ili neko drugo začinsko bilje za pravljenje pića po svom ukusu. Odabranu biljku stavi u kalup za led, dodaj vodu i ostavi u zamrzivaču tokom noći. Ujutro zaleđene kockice dodaj u bokal sa vodom i uživaj u piću sa ukusom.

Vizuelno najzanimljivije kockice, jesu one u različitim bojama. Iako im je priprema malo komplikovanija od prethodnih, kada vidite konačan rezultat – uvijek shvatite da se trud isplatio. Najlakši način da napravite šarene kockice, jeste da u kalup postepeno dodajete sokove različitih boja. Nakon što se jedan okus soka zaledi, preko dodajete drugi sok druge boje. U zavisnosti od veličine kalupa, zavisi i broj boja koje ćemo vidjeti na ledu.

Savjet: Kalup sa ledom ostavi minimalno tokom noći u zamrzivač. Dobijene kockice možeš dodati u vodu, mlijeko, koktel, pa i čaj ukoliko želiš da se brže ohladi. Piće će dobijati drugačiji okus, kako se led bude topio, a ti ćeš uživati u novom ljetnjem napitku.

Pošalji nam svoje studentske recepte

Imaš li i ti svoje male kulinarske tajne i recepte za podijeliti sa kolegicama i kolegama? Prati studentske recepte na Facebooku i Instagramu i šalji nam svoje ukusne i kreativne studentske recepte!