fbpx

Studentski život: Ovaj Tiktok trend je opasan za zdravlje

Influenserke masovno objavljuju snimke na kojima pokazuju kako prskaju sprej u nos radi preplanulog tijela, ne sluteći da ovaj trend može biti opasan.


Foto: Google

Influenserke masovno objavljuju snimke na kojima pokazuju kako prskaju sprej u nos radi preplanulog tijela, ne sluteći da ovaj trend može biti opasan.

Advertisements

Ukoliko ste na TikToku naletili na video u kojem influenserka prska sprej u nos, a da je jasno da se ne radi o kapima za isti, onda znate da je riječ o trendu koji je pokorio ovu mrežu.

Djevojke masovno objavljuju klipove na kojima se hvale da im je sprej za samopotamnjivanje doprinio savršenom tenu, ne znajući da ovi sprejevi mogu biti opasni.

Sprejevi, koji se mogu naručiti preko interneta, opčinili su žene, a njihovi proizvođači tvrde da nakon udisanja, povećavaju proizvodnju melanina u koži.

Iako ovi sprejevi nisu provjereni jer njihova zdravstvena ispravnost nije ispitana i iako ne sadrže nikakva upozorenja opasnosti, čini se da influenserke ne mare za to.

Hannah Tayy je jedna od njih koja je objavila snimak i rekla pomalo šokantnu izjavu:

Radije bih umrla nego bila ružna.

@thezoereport Tanning nasal spray @hannahtayy #fyp #foryou #foryoupage ♬ mood – Trevor

Snimak je prikupio hiljade pregleda, a mnoge djevojke u komentarima su navele kako kako jedva čekaju da ovo isprobaju.

Doktorica Gabriella Birley rekla je za Femail da sprejevi za sunčanje mogu biti opasni jer obično nisu prošli kroz temeljni proces testiranja.

Sprejevi za sunčanje za nos nisu licencirani u Ujedinjenom Kraljevstvu, što znači da nisu prošli stroga testiranja sigurnosti, kvalitete i učinkovitosti koje moraju proći svi lijekovi prije nego što mogu biti licencirani za upotrebu, navela je Birley.

Zato su medicinski stručnjaci zabrinuti o ozbiljnim nuspojavama ovog proizvoda i ne preporučuju ih za upotrebu, piše Daily Mail.

Kao i kod većine lijekova, postoje nuspojave, poput mučnine, glavobolje, tramnjenje mladeža, problema sa srcem, želucem, alergijske reakcije…, rekla je Birley te dodala:

Primjena proizvoda kroz nosnu šupljinu omogućava direktan pristup sistemskoj cirkulaciji preko nosne sluznice što će povećati rizik od nuspojava. Toplo bih savjetovala ljudima da ne koriste nikakve neregulirane proizvode, kao što su sprejevi za sunčanje za nos.

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!