Studenti u Holandiji će učiti o genocidu u Srebrenici

Predmet Srebrenica genocid uključen je u formalni edukativni program na Univerzitetu primijenjenih nauka u Utrehtu.


Predmet “Srebrenica genocid” uključen je u formalni edukativni program na Univerzitetu primijenjenih nauka u Utrehtu u Holandiji, a inicijator i nosilac projekta je Alma Mustafić, koja predaje na tom univerzitetu i koja je preživjela golgote srebreničkog genocida.

Brojni prijedlozi

Kaže da kroz svoje društveno djelovanje nastoji upoznati građane Holandije s dešavanjima u BiH tokom agresije. Smatra da se Holandija ne odnosi prema Srebrenici onako kako bi trebala, prenosi Avaz.ba.

– Za 25 godina života i rada ovdje, uvjerila sam se da građani Holandije ne znaju o Srebrenici jer nemaju pristup informacijama. Nakon što sam inicirala pokretanje tog predmeta pitali su se zašto trebaju učiti o Srebrenici, govori Mustafić.

Naglašava da je dugo tražila ljude koji bi razumjeli šta želi postići i koji bi je u tome podržali. Trebalo je, kaže, uložiti dosta truda, pomiriti se s dosta odbijenica i nakon toga smoći snage i nastaviti dalje.

Na glavnom odboru fakulteta, s čije strane, kako navodi Mustafić, savjeta i prijedloga nije nedostajalo, dugo su diskutirali u koji kontekst da predmet bude stavljen.