Rad profesora iz Tuzle među 43 autora iz cijelog svijeta

Među 43 autora iz cijelog svijeta je i akademski rad prof. dr. Enesa Osmančevića iz Tuzle.


osmancevic
Foto: Enes Osmančević

U izdanju poznate izdavačke kuće “Routledge” iz Londona nedavno je iz štampe izašla knjiga “Globalni priručnik o medijskoj odgovornosti”, koju su uredili Susanne Fengler, Tobias Eberwein i Matthias Karmasin.

Globalni priručnik o medijskoj odgovornosti okuplja vodeće naučnike koji pišu o odgovornosti medija, te na akademskoj razini raspravljaju o različitim modelima samoregulacije medija i transparentnosti redakcija širom svijeta.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Knjiga nudi komparativnu analizu režima odgovornosti različitih varijanti. Kako se navodi, riječ je o prvom interdisciplinarnom akademskom okviru koji “uspoređuje strukture medijske odgovornosti na svim kontinentima i stvara neprocjenjivu osnovu za dalja istraživanja i kreiranje politika”.

Među 43 autora iz cijelog svijeta je i akademski rad prof. dr. Enesa Osmančevića, koji se bavio pitanjem “vlasti, medija i javnosti u korelaciji višestrukih negativnih utjecaja”.

Inače, dr Osmančević je vanredni profesor žurnalističkih nauka na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli i član Odbora za politologiju Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Rad profesora Osmančevića jedini je iz BiH i s prostora regije koji je uvršten u ovo djelo namijenjeno naučnicima, studentima novinarstva, sociologije, političkih nauka, ali i kreatorima politika i praktičarima.

Profesor Osmančević upozorava na međusobni odnos vlasti, medija i javnosti u Bosni i Hercegovini, što, po njemu, ukazuje na nedemokratski oblik vladavine s jedne strane, ali i nekritički odnos javnosti i medija prema vlasti. To, navodi, ima dalekosežne negativne posljedice po razvoj društva i demokratije u BiH.

Nasuprot teorijskim postavkama i političkoj praksi razvijenih demokratija, vlast, mediji i javnost u Bosni i Hercegovini stoje u odnosu višestruko negativnih međusobnih utjecaja. Umjesto da interaktiraju, kritiziraju i potiču jedni druge, vlast, mediji i javnost jedni druge sputavaju, guše i opstruiraju, izjavio je prof. Osmančević za portal Politicki.ba.