Studentski savjeti: Evo kako ćete efektnije učiti!

Učenje ne mora biti mukotrpan proces uz ove savjete!


Woman study at library
Ilustracija: Envato

1. Pravite redovne pauze

Sesije učenja bit će produktivnije ako si dopustite napraviti planirane pauze. Razmislite o rasporedu od 50 minuta provedenih učeći nakon čega slijedi desetominutna pauza.

Pauze pružaju dobru priliku da ustanete i protegnete noge. Možete je koristiti i kao priliku za provjeru telefona ili odgovaranje na emailove. Međutim, kad istekne deset minuta, vrijeme je za povratak na štrebanje.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Na kraju duge sesije učenja, pokušajte si dopustiti dužu pauzu, možda pola sata, prije nego što pređete na druge obaveze.

2. Pišite bilješke na predavanju

Stvari o kojima profesor govori na predavanju najvjerojatnije su teme za koje smatra da su vrlo važne za učenje. Dakle, dobra je ideja voditi temeljite bilješke.

Uz ove savjete možete voditi veoma učinkovite bilješke:

 • Držite se glavnih tačaka.
 • Kad je moguće, koristite stenografiju.
 • Ako nemate vremena napisati sve detalje, zapišite ključne riječ. Nakon predavanja možete koristiti literaturu za razradu ovih stavki.
 • Radi dosljednosti, koristite isti organizacijski sistem svaki put kada vodite bilješke.
 • Pišite svoje bilješke ručno, jer to vam može pomoći da bolje zapamtite podatke. Međutim, tipkanje vam može pomoći da budete brži.
 • Bilježenje važnih tačaka učinkovito je jer vas tjera da obratite pažnju na ono što se govori tokom predavanja.

3. Trenirajte prije učenja

Da li biste vjerovali da treniranje može povećati vaš mozak? Naučnici su pokazali da je to istina!

Zapravo, trening je najučinkovitiji u stvaranju novih moždanih ćelija kada odmah nakon njega slijedi upijanje novih informacija. Trening prije učenja također imaja kratkoročne prednosti. Tjelesna aktivnost pomaže vam da se probudite pa se osjećate budni i spremni kad sjednete da učite.

4. Pročitajte svoje bilješke kod kuće

Ako su vaše bilješke nepotpune: na primjer, zapisali ste datume bez dodatnih podataka – odvojite vrijeme nakon predavanja da popunite podatke koji nedostaju. Možete i posuditi bilješke od kolega kako biste mogli uloviti stvari koje ste propustili tokom predavanja.

Ako ustanovite da u vašim bilješkama postoje koncepti koje ne razumijete, zatražite pomoć od profesora. Možda ćete moći zakazati konsultacije ili dobiti odgovor putem emaila.

Nakon što ste prepisali bilješke, dobro ih iskoristite tako da ih ponovno pročitate u sljedeća 24 sata. Možete ih koristiti kao osnovu pri izradi skripti.

5. Počnite sa najtežim predmetima

Da se razumijemo: svako ima neke predmete koji mu se sviđaju više od drugih. Ako želite raditi stvari na pametan način, spremite najmanje izazovne zadatke za kraj radnog dana. Prvo obavite najteže stvari. Ako najteže predmete spremate na kraju, visiti će vam nad glavom tokom cijelog dana. To vas može koštati nepotrebne mentalne energije.

Nadalje, ako završite sa svojim omiljenim zadacima, to će vam dati pozitivniji osjećaj o vašim akademskim zanimanjima. Vjerojatnije je da ćete sljedećoj studijskoj sesiji pristupiti s dobrim stavom.

6. Fokusirajte se na ključni riječi

Da biste stvarno razumjeli gradivo, morate znati riječi koje se na njega odnose. Riječi iz vokabulara često su napisane u knjigama podebljanim slovima. Dok skenirate tekst, zapišite ove riječi na zaseban popis. Potražite ih u rječniku ili u leksikonu na kraju knjige.

7. Oformite ekipu za učenje

Studiranje ne mora uvijek biti individualna aktivnost.

Prednosti grupnog učenja uključuju:

 • Objašnjavanje gradiva jedni drugima
 • Sposobnost postavljanja pitanja o stvarima koje ne razumijete
 • Međusobno se ispitujete
 • Učenje gradiva ide brže nego što biste mogli sami
 • Razvijanje mekih vještina koje će vam biti korisne u karijeri, poput timskog rada i rješavanja problema
 • Zabavljate se dok učite