Deset genijalnih savjeta koji će ‘hakirati’ vaše tijelo i um

Mozak je čak moguće isprogramirati da bolje uči, brže pamti i lakše polaže ispite!


Hands of young fashion man visiting eat market and holding hamburger in the street.
Ilustracija: Envato

Iako se u prošlosti činilo prilično nerealnim, danas nauka prihvata da naš um ima veliki utjecaj na naše fizičko zdravlje. Naše tijelo i um su jako povezani i doista je nevjerovatno kako svaki od njih može kontrolisati i pokrenuti različite procese u nama.

1. Koristite manje dominantnu ruku da bi jeli manje

Ako volite grickati, a ponekad čak i ne možete prestati ovo je super način da to kontrolišete. Prebacite se na svoju nedominantnu ruku, a istraživači kažu da ćete jesti manje.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

2. Nanesite led na ruku zbog zubobolje

Ovo može zvučati prilično nevjerovatno, ali jedno je istraživanje pokazalo da masaža ledom mreže između palca i kažiprsta šake na istoj strani kao i zubobolja će vam se uveliko umanjiti.

3. Spavajte odmah nakon učenja da biste bolje naučili

Ovaj je eksperiment pokazao da doista djeluje. Ako zaspete odmah nakon što naučite nešto novo, pamtit ćete to bolje nego ako ostanete budni duže vrijeme.

4. Žvačite žvake za koncentraciju

Istraživači sugeririšu da vam žvakaća guma pomaže da duže ostanete skoncentrisani na zadatke koji zahtijevaju stalnu koncentraciju, poput čitanja.

5. Olovka u ustima može vam podići raspoloženje

Pokušajte ovo ako ste pod stresom ili ste loše volje. Psihološki istraživački projekt pokazao je da ćete držanjem štapića u ustima, na način koji izaziva osmijeh, zapravo biti sretniji.

6. Zapišite svoje emocije prije ispita kako biste bili bolji

Istraživači sa Univerziteta u Chicagu vjeruju da ovaj trik može uspjeti. Da biste dobili bolju ocjenu, prije ispita samo napišite o svojoj anksioznosti i brigama.

7. Slušajte desnim uhom da biste bolje čuli

Svakodnevna pozadinska buka i stalni prekidi doista mogu utjecati na vašu sposobnost da u potpunosti razumijete ono što čujete. Međutim, studija kaže da i djeca i odrasli bolje slušaju desno uho.

8. Pobijedite jet lag regulisanjem vremena obroka

Svi smo barem jednom iskusili jet lag. No, istraživanja sugerišu način da se to izbjegne – samo regulišite vrijeme obroka bez obzira na vremensku zonu u koju putujete, kao što uvijek jedete svaki dan u isto vrijeme.

9. Razbijte velike projekte na male dijelove kako biste bili produktivniji

Stručnjaci vjeruju da svaki zadatak može biti mnogo lakše izraditi ako ga podijelite na manje dijelove. Zatim biste trebali razmisliti o logičnom redoslijedu dovršavanja tih djela i stvoriti vremenski okvir za njihovo postizanje.

10. Započnite dan s najtežim zadatkom za bolji preformans

Skloni smo početi s lakšim i ugodnijim zadacima, međutim, to loše utiče na našu produktivnost. Umjesto toga, studija dokazuje da bismo trebali uraditi upravo suprotno – prvo obavite najteži zadatak i vaš će učinak tokom dana biti bolji.