Uz ove vježbe prije ispita ćete ostvariti značajno bolje rezultate

Marljivo ste učili, dobro se naspavali, pojeli dobar doručak i sada ste spremni za polaganje ispita?


Student writing final exam in classroom.
Ilustracija: Envato

Razmislite o pješačenju do faksa jer je studija dokazala da 20 minuta fizičke aktivnosti poboljšava rezultate ispita.

Ekipa s portala ExamTime donijela je to na razmatranje, ali ovdje uključene studije sežu do 2010. godine – istraživači su započeli s djecom oko 9 i 10 godina, a testirali su i djecu koja su vježbala obične aerobne treninge poput hodanja, trčanja ili igre prije testa i usporedili svoje rezultate s djecom koja uopšte nisu trenirala. Utvrdili su da su djeca koja su bila aktivna postigla bolje rezultate na testovima, pod istim uslovima.

Naučnici su ponovili svoje testove s različitim, složenijim testom (i različitim skupom djece), te su dobili slične rezultate. Djecu su zatim podvrgli magnetnoj rezonanci koja je dala svoje rezultate:

Foto: Lifehacker.com

No, M.R.I. su pružili jasniju sliku o tome kako bi to moglo funkcionisati. Pokazali su da sposobna djeca imaju značajno veće bazične ganglije, odnosno ključni dio mozga koji pomaže u održavanju pažnje i “izvršnoj kontroli”, ili sposobnosti jasne koordinacije djela i misli. Budući da su obje skupine djece imale slično socioekonomsko porijeklo, indeks tjelesne mase i druge varijable, istraživači su zaključili da su ona djeca koja su u formi povećala taj dio svog mozga.

U međuvremenu, u zasebnoj, nedavno završenoj studiji mnogih istih istraživača sa Univerziteta Illinois, druga grupa djece od 9 i 10 godina također je grupisana prema razinama kondicije i skeniran im je mozak, ali su prošli drugačije testove, ovaj put fokusirani na složenu memoriju. Takvo razmišljanje povezano je s aktivnošću u hipokampusu, strukturom u medijalnim temporalnim režnjevima mozga. Naravno, M.R.I. skeniranjem je otkriveno da najsposobnija djeca imaju veće hipokampije.

Teško je reći da je ono što vrijedi za školarce istinito za starije odrasle osobe ili tinejdžere, ali ima i tu novosti – zasebna studija povukla je granicu između kardiovaskularne kondicije i spoznaje kod tinejdžera i mladih odraslih osoba, oko fakultetske dobi. Zaključak je ako su ostale stvari na mjestu, vaše fizičko zdravlje igra značajnu ulogu u vašim mentalnim sposobnostima, a jutarnji trening prije srednjih ili završnih ispita ili barem pješačenje do ispita umjesto da se provozate s prijateljem možda vam može donijeti štošta dobrog.