Studentski savjeti: Deset savjeta kako biti bolji student

Deset savjeta uz pomoć kojih možete biti bolji student.


wife giving some advice to husband before opening cafeteria
Foto: Envato

Za studentske godine kažu da su najljepše razdoblje u životu. Ipak, studiranje može biti poprilično stresno, jer zahtijeva da uspješno uskladite obveze na fakultetu, društveni život, a često i posao.

Kako biste pronašli ravnotežu između navedenog, donosimo vam deset korisnih savjeta.

1. Pohađajte predavanja

writing lecture
Foto: Envato

Vaši roditelji plaćaju popriličan iznos za školarinu. Čak i ako ste među sretnicima koji studiraju ‘besplatno’ (što zapravo opet znači na teret poreznih obaveznika- vaših roditelja) sjetite se da fakultet nije srednja škola. Niko vas, nadamo se, nije prisilio da budete student, to je bio vaš vlastiti izbor. Idite na predavanja. Redovno.

Čak i ako vam se zaista ne ide, samim pojavljivanjem ćete ostvariti veću dolaznost, bolje ocjene iz aktivnosti i bit ćete u toku s gradivom i načinima polaganja predmeta. Puno toga što budete čuli na predavanjima ćete, makar podsvjesno, zapamtiti. Surađivat ćete na projektima u timovima i lakše se zbližiti s kolegama i stvarati nova prijateljstva.

2. Dobro se organizujte

blank notebook and other objects
Foto: Envato

Jedna od prvih stvari koje trebate napraviti jest kupiti rokovnik. Zapišite zadatke koje morate obaviti doma, rokove za predaju seminara i datume ispita.

Skupljate materijale s predavanja i uredno ih podijelite u različite mape i foldere, bilo na laptopu ili isprintane u fasciklu.

3. Zamislite da je vaš studij zapravo vaš posao

hunting for job
Foto: Envato

Kad završite faks, najvjerovatnije ćete imati posao koji će trajati od devet ujutro do pet popodne. Nakon pet ste slobodni i možete raditi što hoćete, ali u navedeno vrijeme morate biti potpuno posvećeni poslu. Ako ovaj koncept uspijete primijeniti i na vaše fakultetske obaveze, bit ćete najuspješniji student na fakultetu. Idite na predavanja, navratite u knjižnicu poslije, ponovite što morate i napišite što vam je zadano.

U pet popodne ostavite knjige i posvetite se sebi. Iako zvuči naporno, ovakav pristup zapravo će vam pomoći da imate više slobodnog vremena, jer nećete morati sve obavljati u zadnji čas, niti stalno učiti kasno navečer i vikendom. Osim toga, pomoći će vam i kao trening i priprema za ono što slijedi nakon diplome- pravi posao.

4. Nađite način učenja koji vama najbolje odgovara

young college or high school student pretty girl studying at table with laptop and pen paper
Foto: Envato

Učenje za radnim stolom u potpunoj tišini nije za svakoga. Na primjer, ako čitate dugačku skriptu, udobno se smjestite na kauč. Neko voli učiti u prirodi, neko u društvu kolega, a neko uz muziku. Također obratite pažnju na to jeste li jutarnji ili popodnevni/večernji tip osobe, jer ćete u to doba najlakše učiti i najbolje pamtiti.

5. Uskladite fakultet, posao i društveni život

Unrecognizable woman having video conference with her friends
Unrecognizable woman having video conference with her friends

Mnogi studenti zabušavaju na fakultetu jer se žele stalno družiti s prijateljima, izlaziti i piti kafe. Disciplinirajte se i odvojite vrijeme za učenje od slobodnog vremena. Prijatelji će uvijek biti tu, a vaš glavni zadatak je da izvršavate obaveze i polažete ispite.

6. Brinite se o svom zdravlju

national relaxation day relaxation practices mental health slow living concept young girl with
Foto: Envato

Kako bi rekli stari Grci: “U zdravom tijelu zdrav duh”. Bavljenje sportom, zdrava prehrana te održavanje kondicije i fizičke forme neće vam pomoći samo da bolje izgledate, već i da se osjećate odmornije i zdravije; da se lakše koncentrišete i izdržite naporni tempo svakodnevnih obaveza.

Upišite teretanu ili neku sportsku aktivnost, nemojte pretjerivati s junk foodom i pokušajte odspavati 7-8 sati dnevno. Vidjet ćete kako to pomaže da bolje učite i pamtite.

7. Iskoristite vrijeme učinkovito

sleepless woman awake at night and checking the time
Foto: Envato

Ako morate napisati dugačak seminar i predati ga u roku od sedam dana, nemojte odgađati zadatak i početi tri dana prije roka predaje. Umjesto toga, odvojite tridesetak minuta ili sat vremena dnevno i polagano ga rješavajte.

S vremenom će to ući u naviku i počet ćete cijenit činjenicu da opušteno izvršavate obveze, umjesto da paničarite u zadnji trenutak i brinete hoćete li sve stići na vrijeme.

8. Pobrinite se da vaš trud i zalaganje bude na visokom nivou tokom cijelog semestra

hard working
Foto: Envato

Puno studenata na početku semestra izvršava obaveze na vrijeme i trudi se oko fakulteta, s ciljem da zadnjih nekoliko sedmica izbjegavaju predavanja i odmaraju. Takav pristup može donijeti probleme upravo u najgore doba- vrijeme ispitnih rokova.

Potrudite se da sve zadatke rješite najbolje što možete, uvijek pazite na rokove za predaju seminara i pažljivo pročitajte silabus predmeta da vidite što se sve traži. Budite u toku i nemojte se dovesti u situaciju da niste obavili sve što ste trebali zbog nepažnje.

9. Uvijek se trudite biti pozitivni, optimistični i vjerovati u sebe i svoje sposobnosti

portrait of happy woman in a cafe
Foto: Envato

Ovo pravilo vrijedi ne samo za studentske dane, već i za razdoblje cijelog života i suočavanje sa svim preprekama i problemima s kojima ćete se susretati.