Da li ste znali: Sedam zanimljivih činjenica o Nikoli Tesli

Pročitajte sedam zanimljivih činjenica o Nikoli Tesli koje možda niste znali.


nikola tesla 1630273834
Ilustracija: Pixabay

Naučnik i izumitelj Nikola Tesla rođen je u noći s 9. na 10. jula 1856. godine u mjestu Smiljan kod Gospića. Studirao je tehniku u Pragu, a po završetku studija se zaposlio u telefonskom društvu i priključivao telefone po kućama.

Advertisements

Jedno vrijeme je radio i u Budimpešti, a 1884. godine odlazi u New York i postaje američki državljanin. U SAD-u je Tesla pokrenuo vlastitu tvrtku, Tesla Electric Company, i radio u području elektrotehnike i radiotehnike. Izumio je okretno magnetsko polje i višefazni sustav izmjeničnih struja.

Većinu svojih djela ostvario je djelovanjem intuicije. Govorio je 8 jezika, a dobio je 15 počasnih doktorata diljem svijeta. Umro je 7. januara 1943. godine u New Yorku.

Ovom vam prilikom predstavljamo sedam zanimljivih činjenica o Nikoli Tesli koje možda niste znali:

Tesla je rođen za vrijeme velike grmljavinske oluje

Nikola Tesla rođen je oko ponoći, između 9. i 10 jula 1856. godine. Prema legendi, primalja je vremenske nepogode proglasila kao loš znak, a malog Teslu nazvala „djetetom tame“. Teslina majka oštro je odgovorila:

 – Ne! On će biti dijete svjetlosti!

Bio je vrlo duhovit

Iako to mnogi nisu znali, Tesla je imao odličan smisao za humor. Nakon večere sa piscem i pjesnikom Rudyardom Kiplingom, napisao je kratko pismo prijatelju:

Advertisements

– Pa što se to događa sa Kiplingom? Usudio se pozvati me na večeru u opskurnom hotelu s dlakama i žoharima u juhi.

Edison i Tesla su bili rivali, ali ne i zakleti neprijatelji

Iako se njihov odnos često karakterizira kao neprijateljski, nije baš bilo tako. Na početku karijere, Tesla je radio za Edisona, da bi ga kasnije napustio zbog rada na svojem projektu. Edison je bio prisutan na nekim Teslinim predavanjima, a također mu je ustupio i svoj laboratorij, piše portal skole.hr.

Ideju za smartphone razvio je 1901.

Iako nije bila sprovedena u djelo, Tesla je s poslovnim partnerom J.P Morganom radio na frekvenciji koja će se emititovati na uređaj koji se drži u ruci. Drugim riječima, Tesla je već tada zamislio smartphone i bežični internet.

Mark Twain s probavnim problemima

Jedna od brojnih legendi kaže da je Tesla razvijao uređaj za potrese. Tako je jednom prigodom pozvao Marka Twaina da svjedoči njegovom eksperimentu. Twain je imao brojne probavne probleme, a kada je Tesla startao svoj stroj, Twain je poskočio od uzbuđenja i uputio se na WC.

Nije podnosio bisere

Tesla do tolike mjere nije volio bisere da je odbijao pričati sa ženama koje ih nose. Jednoga dana poslao je kući svoju sekretaricu jer ih je nosila. Tesla je pak svaki dan na večeru nosio bijele rukavice i bio ponosan na svoj stil.

Fotografsko pamćenje i pretjerane higijenske navike

Tesla je bio u stanju zapamtiti knjige i slike, a imao je i snažnu maštu kao i sposobnost vizualizacije u tri dimenzije. Upravo mu je ta sposobnost pomogla da se bori protiv zastrašujućih noćnih mora koje je imao kao dijete. A da bi pobijedio strah od kolere od koje je patio kao tinejdžer, razvio je pretjerane higijenske navike.