Studentski recepti: Napravite zdrav doručak za 5 minuta

Sve što jednom studentu treba je zdrav doručak koji se pripremi za pet minuta. Pogledajte kako.
Nije svejedno koju hranu ćemo odabrati za doručak. U prosjeku noću spavamo osam sati te u tom periodu ne unosimo hranu i vodu. Stoga je nakon buđenja tijelu i mozgu potrebno osigurati kvalitetne namirnice koje će nam dati energiju, ali i utjecati na našu koncentraciju, pamćenje i razumijevanja. Ovaj posljednji dio posebno je važan studentima koji spremaju ispit te im je potrebno mnogo energije.
Pekarski proizvodi, brza hrana i gazirani napici često su bogati “praznim” kalorijama, tačnije sadrže puno šećera i nekvalitetnih masnoća, a malo vlakana, vitamina i minerala. Takvi proizvodi će nam brzo povisiti šećer u krvi, ali će ga brzo i spusti što će rezultirati gubitkom energije i osjećajem umora i bezvoljnosti. A to nikako nije dobro za studente.
Žitarice od cjelovitog zrna, fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta, voće i povrće dat će nam sve potrebno za razbuđivanje i održavanje dotoka energije kroz cijelo jutro. Složeni ugljikohidrati koji se nalaze u takvim namirnicama održavaju konstantan nivo šećera u krvi koji nam je potreban za pravilno funkcioniranje mozga i mišića, minerali i vitamini će nam pomoći da budemo koncentriraniji, brže i lakše ćemo pamtiti i razumijevati zadatke, a pri obavljanju tjelesnih aktivnosti u slobodno vrijeme imat ćemo dovoljno energije. To je sve što studentu treba, a posebno prije ispitnog roka.
Zdravi sendvič
Na krišku integralnog hljeba namažite malo maslaca, stavite dvije šnite pureće šunke ili dvije kašike tune, stavite dva koluta paradajza i na vrh jednu šnitu sira. Poslužite uz omiljeni probiotički jogurt.
Jutarnje žitarice s voćem
U zdjelicu ulijte mlijeko ili jogurt, dodajte svoje omiljene žitarice od cjelovitog zrna i narežite kolutiće banane ili jabuke, jagode ili maline te dodajte malo lješnjaka ili oraha. Pospite s malo cimeta i uživajte u svom brzom i zdravom doručku.
Jaje “na povrću”
Stavite kuhati jedno jaje. Dok se jaje kuha, narežite krastavac na kolutiće, uzmite dva lista salate te odrežite dva koluta paradajza. Na salatu poredajte kolutove paradajza i krastavca, a zatim prelijte kaščicom maslinovog ulja. Potom na vrh stavite kuhano jaje narezano na kriške te malo posolite. Uzmite krišku integralnog hljeba i poslužite uz zeleni čaj ili neki drugi po vašem ukusu. I vaš doručak je gotov.
STUDOMAT.BA