Studentski recepti: Napravite zdrav doručak za 5 minuta

Sve što jednom studentu treba je zdrav doručak koji se pripremi za pet minuta. Pogledajte kako.


Foto: Envato
Foto: Envato

Nije svejedno koju hranu ćemo odabrati za doručak. U prosjeku noću spavamo osam sati te u tom periodu ne unosimo hranu i vodu. Stoga je nakon buđenja tijelu i mozgu potrebno osigurati kvalitetne namirnice koje će nam dati energiju, ali i utjecati na našu koncentraciju, pamćenje i razumijevanja. Ovaj posljednji dio posebno je važan studentima koji spremaju ispit te im je potrebno mnogo energije.

Pekarski proizvodi, brza hrana i gazirani napici često su bogati “praznim” kalorijama, tačnije sadrže puno šećera i nekvalitetnih masnoća, a malo vlakana, vitamina i minerala. Takvi proizvodi će nam brzo povisiti šećer u krvi, ali će ga brzo i spusti što će rezultirati gubitkom energije i osjećajem umora i bezvoljnosti. A to nikako nije dobro za studente.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Žitarice od cjelovitog zrna, fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta, voće i povrće dat će nam sve potrebno za razbuđivanje i održavanje dotoka energije kroz cijelo jutro. Složeni ugljikohidrati koji se nalaze u takvim namirnicama održavaju konstantan nivo šećera u krvi koji nam je potreban za pravilno funkcioniranje mozga i mišića, minerali i vitamini će nam pomoći da budemo koncentriraniji, brže i lakše ćemo pamtiti i razumijevati zadatke, a pri obavljanju tjelesnih aktivnosti u slobodno vrijeme imat ćemo dovoljno energije. To je sve što studentu treba, a posebno prije ispitnog roka.

Zdravi sendvič

Foto: Envato

Na krišku integralnog hljeba namažite malo maslaca, stavite dvije šnite pureće šunke ili dvije kašike tune, stavite dva koluta paradajza i na vrh jednu šnitu sira. Poslužite uz omiljeni probiotički jogurt.

Jutarnje žitarice s voćem

Foto: Envato

U zdjelicu ulijte mlijeko ili jogurt, dodajte svoje omiljene žitarice od cjelovitog zrna i narežite kolutiće banane ili jabuke, jagode ili maline te dodajte malo lješnjaka ili oraha. Pospite s malo cimeta i uživajte u svom brzom i zdravom doručku.

Jaje “na povrću”

Foto: Envato

Stavite kuhati jedno jaje. Dok se jaje kuha, narežite krastavac na kolutiće, uzmite dva lista salate te odrežite dva koluta paradajza. Na salatu poredajte kolutove paradajza i krastavca, a zatim prelijte kaščicom maslinovog ulja. Potom na vrh stavite kuhano jaje narezano na kriške te malo posolite. Uzmite krišku integralnog hljeba i poslužite uz zeleni čaj ili neki drugi po vašem ukusu. I vaš doručak je gotov.