Šta je bolja kombinacija od kokica i dobrog filma? Mi vam danas donosimo kokice na drugačiji način od onog na koji ste navikli.
Sastojci
- 2-3 kašike ulja
- 150 g kukuruza kokičara
Za karamel
- 130 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 – 200 ml slatkog vrhnja
- 50 g maslaca
Priprema
- U posudu sa širim dnom stavite ulje i kratko ga zagrijte.
- Posudu s uljem maknite s vatre, na ulje stavite kukuruz kokičar, poklopite i posudu vratite na vatru. Kada čujete da kokice počnu “pucati”, poklopac vrlo malo “otklopite” i kokice nastavite peći, piše coolinarka.com.
- Tokom pečenja posudu s kokicama tresite kako vam kokice ne bi zagorjele. Pečene kokice istresite u zdjelu i ohladite.
- Šećer i vanilin šećer stavite u posudu sa širim dnom. Otopite ga na laganoj vatri do smeđe boje tj. boje karamela.
- Lagano umiješajte slatko vrhnje i nastavite kuhati stalno miješajući dok se šećer ne otopi. Karamel maknite s vatre, malo ohladite i umiješajte maslac.
- Pečene kokice stavite na pek papir, žlicom ih prelijevajte toplim karamelom, ohladite i sušite nekoliko sati ili preko noći.
Prijatno!