Studentski recepti: Napravite ukusne karamel kokice

Ova slatko-slana kombinacija prava je uživancija, hrskajte sami ili u društvu, samo pripazite: teško se zaustaviti.


kokice
Foto: Coolinarka

Šta je bolja kombinacija od kokica i dobrog filma? Mi vam danas donosimo kokice na drugačiji način od onog na koji ste navikli.

Sastojci

  • 2-3 kašike ulja
  • 150 g kukuruza kokičara

Za karamel

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

  • 130 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 – 200 ml slatkog vrhnja
  • 50 g maslaca

Priprema

  1. U posudu sa širim dnom stavite ulje i kratko ga zagrijte.
  2. Posudu s uljem maknite s vatre, na ulje stavite kukuruz kokičar, poklopite i posudu vratite na vatru. Kada čujete da kokice počnu “pucati”, poklopac vrlo malo “otklopite” i kokice nastavite peći, piše coolinarka.com.
  3. Tokom pečenja posudu s kokicama tresite kako vam kokice ne bi zagorjele. Pečene kokice istresite u zdjelu i ohladite.
  4. Šećer i vanilin šećer stavite u posudu sa širim dnom. Otopite ga na laganoj vatri do smeđe boje tj. boje karamela.
  5. Lagano umiješajte slatko vrhnje i nastavite kuhati stalno miješajući dok se šećer ne otopi. Karamel maknite s vatre, malo ohladite i umiješajte maslac.
  6. Pečene kokice stavite na pek papir, žlicom ih prelijevajte toplim karamelom, ohladite i sušite nekoliko sati ili preko noći.

Prijatno!