Studentski recepti: Napravite sami svoju savršenu ledenu kafu koju obožavate piti u kafićima

Ledena kafa napravljena kod kuće može imati sjajan okus, a za pripremu vam je potrebno samo nekoliko minuta.


Iced Coffee
Ilustracija: Envato

Ljeto je već davno stiglo, a svi zaljubljenici i ovisnici o kafi lagano se prebacuju s vrućih šoljica na ljetna osvježenja u obliku ledene kafe. Mnogi radije biraju da, umjesto u kafiću, ledenu kafu naprave sami kod kuće.

Ledena kafa napravljena kod kuće može imati sjajan okus, a za pripremu vam je potrebno samo nekoliko minuta. Ledenu kafu kod kuće možete napraviti na nekoliko načina, a osim leda i kafe, slobodno se poigrajte sa začinima, poput đumbira, ili dodajte sladoled, voće i slično.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Postupak je vrlo jednostavan. Prvo skuhajte jaču kafu, tako da koristite istu količinu kafe kao i inače, ali upola manje vode. Kada je gotova, vruću kafu naspite u šoljicu koju ste prethodno napunili s puno kockica leda, prenosi hayat.ba.

iced coffee 1625929515
Ilustracija: Pixabay

Primijetit ćete kako se kockice leda otapaju, što će malo razrijediti kafu i dovesti je do sobne temperature. Nakon nekoliko minuta, kada led počne plutati, a ne topiti se, naspite kafu u novu šoljicu s ledom. Po želji dodajte šlag, šećer, sladoled…

Promiješajte i uživajte u svojoj ledenoj kafi. Ukoliko želite ekstra ledenu kafu, ponovite ovaj postupak. Također, kafu možete ostaviti i u zamrzivaču nekoliko minuta dok ne bude dovoljno hladna.