Polažeš ispit? Onda svakako pojedi ovu “sretnu” čokoladicu

Ova je slastica "hamajlija" kojoj se okreću milioni japanskih studenata prilikom polaganja ispita.


I dok su neki studenti praznovjerni, a drugi racionalni pa se pouzdaju samo u svoje znanje i trud uložen u ovladavanje materijom potrebnom da zadovolje kriterije profesora, svi ipak vjerujemo da osim znanja na ispitima sreća često odigra veliku ulogu.

Advertisements

Koliko ste puta čuli onu: – Imao sam sreće pa sam izvukao baš pitanja koja sam znao, ili sličnu: – Imala sam sreće, profesor je danas bio jako dobre volje? Činjenica je da su i profesori “samo” ljudi pa je mnoštvo faktora koji će utjecati na krajnju ocjenu, osim samog znanja, koje ipak igra najveću ulogu, prenosi mojfaks.dnevnik.hr.

U Japanu studentima pomaže – KitKat čokoladica

Ova je slastica, naime, “hamajlija” kojoj se okreću milioni japanskih studenata prilikom polaganja ispita. Japanci su općenito ludi za ovom čokoladicom – dnevno pojedu čak 5 miliona komada, a postoje i “okusi” ove čokoladice koji se prodaju samo na japanskome tržištu poput sake, wasabi ili matcha KitKata.

Advertisements

No, osim što je ukusna, konzumacija je visoka baš zato jer smatraju da donosi sreću.

Naime, KitKat zvuči kao japanska fraza Kitto Katsu što znači “sigurno ćeš pobijediti”. Zbog toga je postala omiljeni pratitelj studenata prilikom polaganja ispita: jedan od pet studenata unese sa sobom u dvoranu i ovu čokoladicu.

Možda i vama može donijeti sreću? Ako i ne “upali” što se ocjene tiče, i dalje je možete pojesti i malo se zasladiti. To je win-win situacija, zapravo.