Studentski recept: Kako napraviti ukusne i jednostavne američke kolačiće

Kolačići koje svi jednostavno vole,a od ove smjese možete napraviti dva tipa kolačića.


american cookies with chocolate chips on wooden table
Foto: Envato

Od ove smjese možete napraviti dva tipa kolačića. Smjesu napravite potpuno isto, ako želite da budu bublastiji i sočniji unutra obavezno moraju dobro da stoje u frižideru, najmanje sat vremena tako se postepeno zagrijavaju prilikom pečenja i ne isuše se.

Ako želite da budu tanji i žilaviji dovoljno je da budu samo deset minuta u frižideru i napravite manje loptice, brzo će se na temperaturi rastopiti i biće tanji i žilaviji u sredini.

Smjesu svakako morate peći u dva navrata, tako da jednu turu možete napraviti deblje, a drugu tanje kolačiće. Veoma jednostavno se spremaju a možete ih spremiti, ostaviti u frižider i peći i sutradan. Pečene kolačiće čuvajte zatvorene u kutiji.

Sastojci

  • 125 gr putera omekšanog na sobnoj temperaturi
  • 150 gr šećera
  • 50 gr smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanillin šećer
  • pola vrećice praška za pecivo
  • 200 gr brašna
  • 100 gr isjeckane čokolade po vašem izboru

Priprema

  1.  Margarin, šećer, smeđi šećer i vanilin šećer izmiješajte, dodajte jaje i miješajte dok se sve ne sjedini.
    2. Dodajte brašno i prašak za pecivo i sjedinite.
    3.  Umiješajte isjeckanu čokoladu.
    4. Kašikom vadite smjesu i oblikujte loptice veličine ping pong loptice.
    5. Ostavite u frižider na 1 sat da se stisnu. Stisnute kolačiće rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje, napravite razmak od najmanje 5 cm jer će se tokom pečenja povećati.
    6. Rernu zagrijte na 170 stepeni.
    7. Pecite ih 15 do 17 minuta, pečeni kolačići imaju mekanu sredinu, kad se ohlade dosta će se stisnuti i postati tvrdi. Nemojte ih prepeći jer će inače da budu jako žilavi kad se ohlade.
    Prijatno!