Student godinama jeo samo čips, krompiriće i hljeb: Oslijepio sa 19 godina i uništio zdravlje

Studentska prehrana je doista najposebnija – više se ne jede toliko zdravog, a nešto kuhano samo unose ako odu u menzu – što nije svaki dan zbog silnih obaveza.


Young man eating chips using laptop in bed
Ilustracija: Envato

Posebno za vrijeme kolokvija, učenja, predavanja, ispita, studenti ne stižu kuhati koliko god se trudili jesti zdravo. Uz to, ako ne stignu u menzu ili su samo lijeni, često pribjegavaju fast-foodu ili nekim grickalicama. Valja nadodati i kako, ako ste izbirljivi, postoji mogućnost da i vi oslijepite. Na sličan način hranio se i 19-godišnji student koji je zbog svoje prehrane oslijepio.

Kad je stigao kod okuliste, tada 17-godišnjak, već je bio gotovo u potpunosti slijep. Prema pisanju BBC-a ovaj je student preživljavao na krompirićima, čipsu i bijelom hljebu, što ga je i dovelo do konačne dijagnoze, prenosi mojfaks.dnevnik.hr.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Na početku srednje škole, ovaj je mladić jedino jeo pomfrit, bijeli hljeb i Pringles čips, uz poneku kobasicu ili komad šunke. Nakon nekoliko testiranja, doktori su došli do zaključka da pati od hroničnog nedostatka vitamina i da ima prehrambeni poremećaj, što je rezultiralo gubitkom vida.

Izbirljiv u hrani ili bolestan?

Kako stoji dalje u članku, ovaj je srednjoškolac posjetio svog doktora još s 14 godina jer se osjećao umorno. Tada mu je doktor dao dijagnozu manjka vitamina B12 i stavio ga na dodatke prehrani, no, spomenuti se mladić nije dugo držao novog režima.

Tri godine nakon toga, stanje s vidom rapidno se pogoršava te odlazi kod doktora. Doktorica Denize Atan koja je liječila ovog nesretnog studenta također je istaknula prehranu kao uzrok gubitka vida. – Njegova prehrana se zapravo uglavnom sastojala od krompirića koje je naručivao iz lokalnog restorana, grickao bi čips, i to Pringles i ponekad bi pojeo bijeli hljeb s komadom šunke, bez ikakvog voća i povrća, kazala je za lokalne vijesti.

Mladić joj je rekao da ima averziju prema određenim teksturama hrane i da ih uopšte ne voli pa su krompirići i čips bili jedina hrana koju je mogao jesti. Upravo ovakvo razmišljanje o hrani spada u restriktivni poremećaj unosa hrane ARFID (avoidant – restrictive food intake disorder), bolest izrazito selektivnog odabira hrane koja pogađa djecu i adolescente.

Osim očitog manjka B vitamina, doktori su otkrili kako mu hronično nedostaje i željeza i vitamina D. – Izgubio je sve minerale u svojim kostima, što je bilo pomalo začuđujuće za osobu njegovih godina, dodala je doktorica Atan. Nakon što su ga doktori stavili na poseban režim prehrane i uputili nutricionistu, dobio je i tim stručnjaka za psihološku pomoć.

Za vid nije bilo spasa

Mladić je i službeno uveden u registar slijepih i slabovidnih osoba. Kako kaže doktorica, ima “slijepe točke” unutar vidnog polja, što znači da ne može voziti, da će mu biti iznimno teško čitati ili gledati televiziju, pa čak i raspoznavati lica. No srećom, može se kretati jer je periferni vid nezahvaćen poremećajem. S obzirom na sve, doktori su zaključili da je ovaj tinejdžer razvio bolest zvanu nutritivna optička neuropatija, koja je inače izlječiva ako se otkrije na vrijeme.

Ne trebate biti anksiozni zbog ove bolesti. Samo pokušajte svakim novim obrokom upoznati osobu s nekom novom hranom, poručila je doktorica Atan svima koji su izbirljivi po pitanju prehrane. Doktorica dodaje da su multivitaminski suplementi dobri za prvu ruku, ali ni oni ne mogu zamijeniti ujednačenu i zdravu prehranu. – Uvijek je bolje kroz različitu i balansiranu hranu dobivati vitamine, nastavlja.

Ovom tinejdžeru dijagnoza je na žalost postavljena prekasno i sada je slijep, a kako bi se vi osjećali generalno bolje, bolje planirajte svoju prehranu i unos svih vitamina.