Skupština KS: Sarajevo dobija prvi privatni medicinski fakultet u okviru Univerziteta SSST

Nakon burne rasprave, sa 23 glasa za i jednim protiv, Skupština Kantona Sarajevo dala je saglasnost za osnivanje privatnog medicinskog fakulteta na engleskom jeziku u okviru Univerziteta Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (SSST).


Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Na Skupštini Kantona Sarajevo danas je vođena burna rasprava oko davanja saglasnosti za osnivanje privatnog medicinskog fakulteta u Sarajevu u okviru Univerziteta Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (SSST).

Kako prenosi Televizija Sarajevo, prema ovom prijedlogu nastava bi počela kada se ispune svi uvjeti za to, a broj akademskog osoblja je određen standardima i normativima, ukoliko ova odluka prođe.

Poslanik Dino Konaković istakao je prednost u činjenici što će neko za 15 hiljada eura moći studirati medicinu u Sarajevu.

– Materijal koji smo dobili je u skladu sa normama i zakonima, i ne vidim ništa sporno oko saglasnosti. Jedino na šta treba obratiti pažnju je to, da li će taj privatni fakultet koristiti besplatno resurse KCUS-a i Opće bolnice ili će to platiti kao što je praksa u svijetu. SDA će to podržati i pratiti i posvetiti mnogo pažnje svemu što se tamo bude dešavalo, zaključio je Konaković.

Peđa Kojović iz Naše stranke smatra da u nekim mjestima, posjedujemo infrastrukturu, zdravstvene objekte, dok s druge strane nemamo ljude koji ne žele otići tamo da rade, jer ne žele u provinciju.

– Privatni univerzitet ima jasan cilj, a mi im dajemo važan dio, opremu i ustanove u kojima će se školovati. Zanima me šta mi kao građani dobijamo… Treba li nam princip da odškolavani kadar određeni dio godina radi u mjestima u kojima imamo nedostatak ljekara, ističe Kojović.

Amir Zukić iz stranke SDA postavio je pitanje zbog čega je državni medicinski fakultet u Sarajevu usmjeren isključivo na Klinički centar, a ne na druge ustanove.

Besim Mehmedić predložio je Skupštini zaključak kojim bi se obavezao Ministar zdravstva da prije donošenja konačne odluke o fakultetu, podnese izvještaj Skupštini KS o drugoj fazi elaborata i osnivanja medicinskog fakulteta.

– Ko ste vi da zabranite nekome da uloži 100 hiljada KM u svoje obrazovanje i završi medicinu na engleskom jeziku, rekao je Mujo Hošić replicirajući protivnicima ove odluke.

– Ranije studenti nisu imali tu šansu, i trebamo se zapitati šta je s našim obrazovanjem i zašto se malo studentata upisuje na medicinu, iako tog kadra nema previše, dodao je Hošić.

Zaim Backović iz stranke BPS naglasio je kako bh. zakonodavstvo ne poznaje razliku oko državnog ili privatnog fakulteta.

– U Rimu su dva medicinska fakulteta jedan državni, jedan privatni, zaključio je Zaim Backović, zastupnik u Skupštini KS.

Nakon burne rasprave, sa glasova 23 glasa za i jednim protiv, Skupština Kantona Sarajevo dala je saglasnost za osnivanje privatnog medicinskog fakulteta na engleskom jeziku u okviru Univerziteta Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (SSST), prenosi Televizija Sarajevo.

(TVSA.ba)