Senita Slipac i Bosana Fondacija već više od 10 godina pomažu talentovanim bh. studentima

Senita je u razgovoru za STUDOMAT otkrila zašto je pokrenuta Bosana Fondacija, ko su Bosana studenti, a razgovarali smo i o položaju mladih u BiH, volontiranju, aktivnosti bh. omladine i vrijednostima obrazovanja, učenja i čitanja.


Senita Slipac je osnivačica i predsjednica Bosana Fondacije, fondacije sa sjedištem u Los Angelesu, koja stipendira mlade u Bosni i Hercegovini i koja jednom godišnje objavljuje konkurs za stipendiranje studenata prvog ciklusa studija na državnim fakultetima u BIH. Stipendija Bosana Fondacije je namijenjena onima koji stvarno žele da uspiju i da promijene svoju sudbinu, kao i sudbinu svojih roditelja, ali im za to treba samo dodatna financijska podrška, bez koje je vrlo upitan dalji korak uspjeha i školovanja.

Advertisements

Od 2003. godine radila je s nizom međunarodnih nevladinih organizacija kao menadžer projekata i koordinator. Njeno iskustvo uključuje jačanje razvojnih strategija programa pomoći u hitnim slučajevima i nadzor nad provođenjem projekata. Radila je na projektima usmjerenim na mirovno obrazovanje, ljudska prava, mikrofinansiranje, razvoj zajednice i osnaživanje žena. Senita je magistrirala iz područja rješavanja sukoba i diplomatije na Univerzitetu Seton Hall i diplomirala iz međunarodnih odnosa na Kalifornijskom univerzitetu u Santa Barbari.

Kako i zašto je Bosana fondacija pokrenuta?  

Bosana je pokrenuta iz želje da na dugoročan i sistematski način pomognemo mladima u BIH, da ih ohrabirmo ne samo kroz pristup školovanju nego i kroz profesionalni razvoj omogućimo da realizuju svoj puni potencijal.

Ko su Bosana studenti i koliko ih je Bosana do sada imala?  

Do sada smo finansijski podržali više od 150 stipendista i stipendistica. To su studenti i studentice đirom BIH, koji pohađaju državne fakultete iz raznih oblasti. To su mladi koji imaju nevjerovatne uspjehe i kapacitete. ali zbog finansijske situacije dovode u pitanje svoje dalje školovanje. Mi želimo da im olakšamo i osiguramo finansijska sredstva kako bi mogli da nastave da se školuju.

Zašto je dobro biti Bosanin student?

Biti dio Bosane znaci biti dio jedne porodice u svakom smislu. Mi podržavamo studente ne samo finansijski nego im pružamo i moralnu podršku kao i pristup velikoj mreži ljudi koji su tu njima na usluzi da realizuju svoj potencijal.  Podržavamo studente kada im treba neko da sašlusa njihove nove ideje i da mu se pomogne da ih realizuju, ali isto tako da podržimo finansijski i privatne potrebe poput zdravstvenih. Posebno volimo da podržimo društveno odgovorne projekte koji su od posebnog značaja za naše studente.

Upoznajte Amara Toplića, omladinskog radnika i stipendistu Bosana Fondacije

Da li Bosana studenti iskoriste prilike koje im se pružaju? 

U velikoj većini da, a naravno bilo je i nekoliko studenata koji su morali izgubiti stipendiju. Naši studenti dolaze iz veoma skromnih sredina i često se ustručavaju da traže pomoć tako da sa nekima dodatno radimo na “ohrabrivanju” kako bi tražili dodatnu pomoć ili realizovali sve što im Bosana nudi. Na našu sreću, većina naših studenata je veoma ambiciozna i koriste maksimalno sve prilike koje im se pružaju.

Upoznajte Sunčicu Đukanović, studenticu Fakulteta političkih nauka i stipendisticu Bosana Fondacije

Koji su planovi za budućnost Bosana Fondacije?

Narednih 10 godina planiramo da nastavimo i proširimo našu podršku mladima u BiH, kroz dodatne profesionalne edukacije i projekte. ali također i da proširimo našu mrežu mentorstva i partnera kako bismo mogli raditi i sa mladim u srednjim školama. te da ih bolje pripremimo za fakultetsko obrazovanje i sve što dolazi.

Vaše mišljenje o položaju mladih u BiH? 

Mnogima je potrebno samo to da im neko kaže da vjeruje u njih ili njihove ideje i da za svaku ideju treba mnogo truda. U BiH ekosistem za mlade je nerazvijen i dosta otežan jer je pristup fondovima, dodatnim edukacijama, usavršavanju i slično je ograničen, Međutim, uvijek ima divnih ljudi, organizacija i kompanija voljnih i otvorenih za saradnju. Internet je čudo i mnogo resursa je dostupno svima. U BiH, zbog lošeg ekosistema, inovacija je manje, mladi traže spas u državnim institucijama jer je to “sigurno”.  Trebamo ohrabriti mlade da budu više inovativni, da kreativnije pronalaze rješenja kao i istrajnosti koja nažalost fali mladima u BiH. Ništa se ne desi preko noći. 

Volontiranje je obavezno za stipendiste Bosana fondacije. Sa druge strane, većina studenata u BiH nakon završetka studija, sa fakulteta “izlazi” praznog CV-a i to im predstavlja otežavajuću okolnost. Kako mlade motivisati da za vrijeme studija, pored formalnog obrazovanja, rade na sebi i svojim znanjima i vještinama? 

Motivacija je to što je volontiranje obavezno. 🙂  Neki studenti se žale da nemaju vremena ili da ne znaju gdje bi volontirali, ali se snađu jer moraju. Međutim, “skeptičnim” vrlo brzo postane jasn prednost volontiranja i mnogi su dobili ponude za posao tamo gdje su volontirali nakon završetka studija. Tako da ti pozitivni primjeri sada motivišu druge.

Na skali od jedan do deset, koju ocjenu biste dali za aktivnost bh. omladine i zašto?   

Dala bih 6 jer zaista vidim u mnogima da se trude, ali da je sredina ta od koje crpimo energiju i te energije fali. Tako da ne možemo samo njih da krivimo, i sredina tu minimalno doprinosi. Ta sredina smo i mi kao pojedinci, ali i firme, organizacije, škole, univerziteti i profesori.

Kako u javnost vratiti vrijednosti obrazovanja, učenja i čitanja?  

Obrazovanje mora biti prilagođeno svakom pojedinačno jer onda je interesantno, uzbudljivo, kreativno. Kada se djetetu ili čovjeku probudi radoznalost i kreativnost onda postaje nezaustavljivo. Teško je pričati o vrijednosti obrazovanja kada djeca ne vide više vrijednost u učenju napamet, učenju stvari koje “njima nisu bitne”. Ali ako učitelj ili profesor prvo objasni zašto je matematika bitna, i kako se aplicira na razne načine u svakodnevnom životu, onda postaje interesantna. Također, mora se dozvoliti pravo rasprave, da učitelji i profesori prihvate da student/ica ima pravo rasprave i neslaganja jer onda svakom studentu individualno kažemo da je njegovo/njeno mišljenje bitno. To bi sigurno probudilo želju za učenjem i obrazovanjem. 

U čemu pronalazite inspiraciju? 

Mene najviše motiviše da sve što radim ima koristi za širu masu i da rješava neki veliki problem u društvu. Svi smo tu na ovoj zemlji sa nekom svrhom koju bismo trebali realizovati. Ta moja “svrha” mene motiviše i da sutra budem inspiracija svojoj djeci da nastave da žive svoju. 

Preporučite nešto zanimljivo i kvalitetno za čitanje?  

Dosta slušam podcaste o raznim temama. Dok sam bila mlađa čitala sam samo ono što je vezano za moju struku, ali sam kroz godine shvatila da dobijemo super ideja i iz drugih oblasti i koliko nas to čini kreativnijim u rjesavanju problema kao i pronalasku novih interesantnih hobija i zanimanja.

Knjige koje čitam su također raznovrsne, sve zavisi od trenutnog perioda u mom životu. Prije godinu dana sam počela posebno da obraćam pažnju da sve što radim ide u svrhu mog glavnog “zašto” u životu pa sam dosta čitala Simona Sineka i knjiga koja mi je posebo bila korisna je “The Big Leap” jer često u životu znamo šta želimo, ali nas je strah ići ka tome.  Ko god se nalazi u toj situaciji neka obavezno pročita ovu knjigu.

Šta vama daje “krila”? Vaša motivaciona poruka za studente je…?   

Da se okruže pravim ljudima i prijateljima koji će ih bodriti, motivisati i podržavati da pronalaze sami svoja rješenja za izazove u kojima se nalaze.


Bosana Fondacija objavljuje konkurs za stipendiranje jednom godišnje. Više o tome možete saznati na njihovoj web stranici a rad Bosana Fondacije svakako pratite na Instagramu Facebooku.