Dario i Josip za STUDOMAT o važnosti prakse: Ovo je naše iskustvo prvog zaposlenja

"Niko vas sutra neće pitati jeste li imali desetku iz nečega, ali će sigurno biti impresioniran nečim što ste samostalno naučili ili napravili i pokazali interesovanje za nešto više."


Rubrika Moja kriiila donosi pozitivne priče iz Bosne i Hercegovine i regiona. Širimo pozitivnu energiju i predstavljamo uspješne mlade ljude koji kroz svoje priče govore o tome šta njima tokom studiranja i karijere “daje krila” i pomaže im u njihovom “pilotiranju” kroz životne avanture.

Advertisements

Dario i Josip, studenti Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu sa nama su podijelili svoje iskustvo studiranja, prakse i prvog zaposljenja. Za STUDOMAT su otkrili da li planiraju ostati u Bosni i Hercegovini, te šta im tokom studiranja daje krila.

Dario Tokić je student  IT smjera na PMF-u u Sarajevu. Dolazi iz Jajca, iako u Sarajevu živi oko 15 godina. Trenutno završava internship za fullstack developera u HulkApps kompaniji, sa kojom je kako kaže i više nego zadovoljan. Pored programiranja i web developmenta, velika ljubav su mu muzika i bass gitara, te je član thrash metal benda Lepra.

Josip Radoš dolazi iz Sarajeva, ima 22 godine i studira na Prirodno-matematičkom fakultetu, druga godina IT smjera.  Osim toga, bavi se i muzikom. Gitarista je u thrash metal bendu LEPRA, kao i njegov kolega Dario. U slobodno vrijeme voli odigrati neku dobru igricu ili gledati memove na internetu.

Kako si znao da je fakultet koji studiraš pravi izbor za tebe?

Dario: Kao što sam iznad naveo, student sam Prirodno-matematičkog fakulteta, na dvogodišnjem smijeru, IT. Ovaj smjer mi se svidio iz razloga što nema previše matematike, koje nisam baš ljubitelj, te se više fokusira na praktični rad i stvari kojima bi se zapravo i bavio kao developer. Za ovaj smjer sam saznao putem kolege iz srednje škole koji je također upisao isti taj.

Josip: Kako se moje vrijeme u srednjoj školi bližilo kraju, morao sam odlučiti da li želim početi raditi nakon srednje ili studirati. Upisao sam IT smjer jer nisam želio neki ogromni četverogodišnji studij, nego sam želio “proviriti” u IT svijet da bih vidio da li mi se to dopada. I dopalo mi se. Prije upisa na fakultet, nisam napisao niti jednu liniju koda pa nisam znao da li je to za mene. Ovaj dvogodišnji smjer bio je idealna početna tačka za mene i da opet moram birati, isto bih izabrao. Smjer nije “zatrpan” predmetima, ali pređe osnove svega što ti treba i sa svojim prvom zaposlenjem vidim da sam stvarno naučio dovoljno da budem koristan i samostalno radim.

Koji su tvoji savjeti za mlade koji žele upisati ovaj fakultet?

Dario: Mislim da je ovo odlična prilika za osobe koje zanima programiranje, a ne žele da rade previše matematike. Po mom mišljenju, najbolji dio ovog smijera je industrijska praksa koja se radi u 4. semestru, u firmama obezbijeđenim od strane fakulteta. Industrijska praksa je odlična šansa da mladi steknu prvo radno iskustvo u sektoru, te ako se dovoljno potrude, i radni odnos stvore.

Josip: Nemojte se stresirati i brinuti. Svaki fakultet ima stresne ispitne rokove, pa ni ovaj nije izuzetak. Gledajte stvari koje vas zanimaju i ne zamarajte se previše ocjenama. Nitko vas sutra neće pitati jeste li imali desetku iz nečega, ali će sigurno biti impresioniran nečim što ste samostalno naučili ili napravili i pokazali interesovanje za nešto više.

Šta ti je praksa u kompaniji HulkApps donijela novo u životu?

Dario: Na praksi u HulkApps kompaniji sam naučio dosta stvari vezano za rad u IT sektoru. Dosta znanja sam stekao vezano za programiranje i web development, ali sam također naučio dosta stvari nevezano za programiranje kao što su neka uredska pravila i osnovna kultura u uredu. Također sam poboljšao svoje vještine sarađivanja sa kolegama i javnog govora.

Josip: Donijela mi je novi pogled na rad. Imam osjećaj kao da sa kolegama pravim nešto što je naše i u takvom okruženju je lako napredovati. Vidim i bitnost vještina koje nisu tehničke i koliko su one zapravo jednako bitne kao i samo znanje iz programiranja.

Da li si uz pomoć prakse ostvario svoj cilj?

Dario: Po mom mišljenu dosta mojih ciljeva je ostvareno u HulkApps kompaniji, ali smatram da je moja karijera i dalje jedan dug i zanimljiv put, na kojem ću naučiti još dosta stvari i upoznati mnogo ljudi. Naravno, kao programer, nikad se ne prestaje učiti.

Advertisements

Josip: Praksa je bila prilika da se pokažem, što vidim da mnogima nedostaje, i na kojoj sam zahvalan. Poznajem kolege koje posjeduju jednako ili više znanja od mene, ali jednostavno nisu imali tu priliku da se istaknu, a koju sam ja dobio u HulkAppsu.

Iskustvo prvog zaposlenja u kompaniji HulkApps?

Dario: Nakon industrijske prakse, dobio sam ponudu da ostanem u HulkApps na njihovom internship programu. Njega trenutno privodim kraju te ću nastaviti svoj rad u kompaniji. Smatram da sam dobio savršenu priliku za rad i učenje, koje bi mi rijetko ikoja druga kompanija dala. Mislim da mi je HulkApps odlična odskočna daska u mojoj karijeri.

Josip: Bez ikakvog pretjerivanja, odlično. Pruženo mi je sve što mi je potrebno – od odlične opreme, super mentora, izvora iz kojih da učim, do prilika da pokažem koliko se trudim. Smatram da je to prvo zaposlenje jako bitno i da postavlja standard po kojem će se mjeriti sva ostala radna mjesta u tvom budućem životu, i da je ujedno mjesto gdje trebaš stvarno dati sve od sebe i napraviti sebi svijetlu budućnost.

Koji su planovi za budućnost?

Dario: Ne razmišljam predaleko u budućnost, ali planiram ostati u HulkApps kompaniji dugo vremena i tu napredovati kao developer i osoba.

Josip: Definitivno želim ostati u HulkAppsu i napredovati ovdje. Mislim da mi je pružena odlična prilika kao osobi bez radnog iskustva i da ovdje mogu naučiti jako puno, a i meni je super raditi ovdje.

Planiraš li ostati u Bosni i Hercegovini?

Dario: Nisam nikad ni pomislio da idem iz BiH, ali naravno, nikad se ne zna gdje me put može odvesti.

Josip: Do sada nisam razmišljao o selidbi bilo gdje drugdje. Jedina stvar koja bi me možda otjerala su naši porezi, kada bih želio freelancati. Mislim da je to ogroman gubitak za našu državu. Kada bi spustili porez na freelancing, privukli bismo puno ljudi koji puno novca zarađuju, a samim time i troše u Bosni i Hercegovini. Ovako samo tjeraju ljude koji bi trošili “tone para” van države sa tim porezom, a mogu više poreza uzeti od tih potrošenih novaca.

Šta ti je tokom studiranja davalo “krila”? Tvoja motivaciona poruka za studente je…?

Dario: Mislim da me nije ništa više guralo tokom studiranja, kao što me je guralo moje interesanje u programiranje i web development. Smatram da ništa nije teško za naučiti i uraditi, ako se u to unese dovoljno truda, zanimanja i kofeina.

Josip: Mislim da je sve u balansu. Ništa neće samo ući u glavu ako se ne potrudiš, a možeš se truditi koliko hoćeš ako si preumoran da to razumiješ. Nekad je bolje i ostati kod kuće, odspavati, ne otići na predavanje, pa to sam preći odmoran i bistre glave. I naravno, jako puno kafe i energetskih pića pomaže. Tu nema balansa.

Knjiga, film i serija kao preporuka?

Dario: Najdaže knjige su mi Metro serijal of Dimitrija Gluhovskog. Za film bih reko 28 Days Later i 28 Weeks later. Stay tuned! Uskori izlazi i 28 Months later. Naravno, najdraža serija mi je How I Met Your Mother, uz koju sam se mnogo smijao i dosta suza pustio.

Josip: Slabo čitam knjige, ali mogu preporučiti “Hollow Knight” kao jako opuštajuću igricu u kojoj sam proveo sate, a “Dark Souls” za one sa druge strane novčića.