Upoznajte Amara Toplića, omladinskog radnika i stipendistu Bosana Fondacije

Amar je u razgovoru za STUDOMAT otkrio zašto je studirao studije socijalnog rada, šta mu je donijela Bosana Fondacija čiji je stipendist, te šta mu je tokom studija davalo krila.


amar moja krila

Rubrika Moja kriiila donosi pozitivne priče iz Bosne i Hercegovine i regiona. Širimo pozitivnu energiju i predstavljamo uspješne mlade ljude koji kroz svoje priče govore o tome šta njima tokom studiranja i karijere “daje kriiila” i pomaže im u njihovom “pilotiranju” kroz životne avanture.

Amar Toplić, kako za sebe kaže, je strastveni omladinski radnik, koji posjeduje više od 10 godina iskustva u radu s mladima na području zapadnog Balkana. Studije socijalnog rada je započeo u Banjoj Luci, a okončao u Ljubljani. Nakon nekoliko studentskih razmjena odlučio se prepisati, kako bi svoje studije završio na Fakultetu za socijalni rad Univerziteta u Ljubljani. Ljubljanu je posjetio tokom Erasmus razmjene, te se zaljubio u grad i njen univerzitet.

U Sloveniji se socijalni radnici i radnice obrazuju na vlastitom fakultetu, što je njegovo studentsko iskustvo promijenilo iz temelja. Tako je imao priliku učiti primjenu različitih koncepata i modela u socijalnom radu, koji u Bosni i Hercegovini ne postoje. U Sloveniji se posebno zanimao za ulični socijalni i omladinski rad, te je pored studija dvije godine radio u jednoj nevladinoj organizaciji kao Streetworker. Streetwork je model rada u kojem socijalni i omladinski radnici i radnice rade s mladima tamo gdje oni jesu, to jeste u parkovima, na sportskim terenima, u noćnim klubovima, na ulicama Ljubljane.

Amar je i stipendista Bosana Fondacije, fondacije sa sjedištem u Los Angelesu, koja stipendira mlade u Bosni i Hercegovini i koja jednom godišnje objavljuje konkurs za stipendiranje studenata prvog ciklusa studija na državnim fakultetima u BIH. Stipendija Bosana Fondacije je namijenjena onima koji stvarno žele da uspiju i da promijene svoju sudbinu, kao i sudbinu svojih roditelja, ali im za to treba samo dodatna financijska podrška, bez koje je vrlo upitan dalji korak uspjeha i školovanja.

Kako si znao da su studije socijalnog rada pravi izbor za tebe?

Apsolvent sam Fakulteta za socijalni rad Univerziteta u Ljubljani. U Bosni i Hercegovini sam prve godine svog četverogodišnjeg studija svršio na Univerzitetu u Banjoj Luci na odsjeku za socijalni rad. Već tokom srednjoškolskih dana sam obavljao volonterski rad u jednom malom omladinskom centru. Tokom tog volonterskog iskustva sam naučio mnogo sebi; imao sam priliku razotkriti svoje interese i osnažiti svoje jake strane. Bio sam siguran da je rad s mladima i za mlade čime se želim posvetiti u budućnosti, tako je i odluka željenom studiju, u mom slučaju, bila laka.

Koji su tvoji savjeti za mlade koji žele upisati ovaj fakultet?

Savjeta oko upisa nemam, jer je svakako, nažalost, sve bazirano na prosječnim ocjenama iz srednje škole. Ovdje bih radije istakao važnost neformalnog obrazovanja i nadgradnje koju možemo dobiti kroz edukacija i obuke. Diploma o završenim studijama jesu jedna od mnogih stepenica do uspješne poslovne karijere. Potrebno je raditi na mekim vještinama, a i duboko razmisliti o vještinama budućnosti, kao što su kreativno i kritično razmišljanje, vještine rada u kolaborativnim timovima, vještine komunikacije sa različitim profilima ljudi i sl. Imati karizmu i čeličnu volju je, po mom mišljenju, od krucijalne važnosti za uspjeh u bilo kojem poduhvatu. Moja biografija je moja vizitka, dizajnirati je treba da drugome „upadne za oko“.

Šta ti je Bosana kao organizacija donijela novo u životu?

Bosana nije samo stipendijski program, nego je životna škola. Kao Bosanin stipendista i Bosanina stipendistkinja postajete dio jedne zajednice. Ta zajednica ima svoje vrijednosti koje ponosno dijeli sa vama i vi ih sa ponosom nosite dalje kroz svoj život. Zajednica pazi na vas time što vam nudi finansijsku sigurnost, ali isto tako vas osnažuje i sprema da se borite ne samo za svoje dobro, nego i za dobrobit cijele zajednice.

bosana

Da li si uz pomoć Bosana porodice ostvario svoj cilj?

Uz Bosanu se ne ostvaruju ciljevi, već životne želje i ideje. Bosanina podrška je ispunila moj život i ponudila mi oslonac, a i rame za plakanje –život zna biti grub. Uz Bosanu sam imao slobodu da sanjam i živim svoje snove.

Koji su planovi za budućnost?

Planiram nastaviti svoje studije i to na jednom od univerziteta u Njemačkoj na području socijalnog rada s mladima. Aktivno radim na ostvarenju tog cilja.

Šta je tebi tokom studija davalo “krila”? Tvoja motivaciona poruka za studente je…?

„Obrazovanje mijenja sve!“

amar moja krila citat

Knjiga, film i serija kao preporuka?

Vrijedna čitanja je knjiga “Divlji gradovi” u izdanju Imprimatura. Imprimatur je mala bh. izdavačka kuća koju vode mladi ljudi, koja ime predivne naslove u svojoj online knjižari, tako da vam savjetujem da bacite pogled na nju.

„Divlji gradovi vode vas od narkofantastike do emigrantskih borbi za opstanak, od kontemplativnih tišina do ratnih eksplozija, od ledenih vrhova Aljaske, preko razrušenih kvartova Bliskog istoka, do novorođenih azijskih megalopolisa.“

Evropski film „Girl“ (Djevojka) ima moje tople preporuke. Gledao sam ga u Ljubljani u prepunoj sali Kinodvora, koja je tokom cijelog filma bila ispunjena mukom. Film govori o putovanju hrabre trans djevojke ka ostvarenju njenog sna da postane balerina.

Obožavam gledati krimi serije. Nedavno sam gledao nordijsku krimi seriju „Most“. Centralna radnja serije se odvija o ubistvima, koje su se dogodile u vezi sa čuvenim mostom koji spaja danski Kopenhagen i švedski grad Malme. Kompleksnost ubistava uvijek zahtjeva usku saradnju policija dviju država, a iz te saradnje se zbog fantastičnih likova i dobro premišljanje radnje uvijek pažnja drži na visokom nivou. Social awkwardness ima novu definiciju.