Sedam inspirativnih TED govora da preživite ispite

Sezona ispita vas iscrpljuje? Opuštate se gledajući Youtube, kako psi voze skejt, bengalska mačka gura kolica, glumi, skače u krilo i više od toga?


Ali, vjerovali ili ne, motivacioni TED govori su idealno rješenje da se ne samo opustite, nego i da prebrodite ispitnu krizu, i dobijete volju za učenjem.  Većina ovih govora ne traje duže od 10 minuta, tako da ih to čini vrlo prikladnim za male pauze od učenja.

Advertisements

1. Kralj razvlačenja

Ako nikad ranije niste čuli za ime Tim Urban, ispitna sezona je najvjerovatnije najbolje vrijeme da čujete za njega (ili ćete i sami postati kralj/ kraljica razvlačenja!).
On je osnivač fantastičnog bloga “Čekaj, ali zašto”, na kojem svake sedmice piše o svakodnevnim problemima i dešavanjima, objašnjavajući ih kroz razumljive primjere popraćene malim i smiješnim ilustracijama. U svom govoru, Tim se osvrće na svoj „talenat‟ kralja odugovlačenja i obrazlaze da postoje dvije vrste ljudi koji odugovlače. Kojoj vrsti ti pripadaš?

2. Jednostavan način da se riješite loše navike

Pušite po nekoliko cigareta na svakoj pauzi? Provjerajete Facebook nakon svake napisane rečenice? Psiholog Judson Brewer govori o zanimljivoj tehnici kako se riješite loših navika koje vas sputavaju. I zaboravite cigarete! Ova hrana za mozak prirodno utiče na koncentraciju i pomaže da se oslobodimo stresa bolje od bilo koje cigarete.

3. Govor tijela oblikuje ko ste

Nije bez razloga ovaj govor pregledan više od 40 miliona puta. To je zato što teorija Amy Cuddy stvarno djeluje. Amy pokazuje kako se nekoliko minuta „poza moći‟ na početka svakog dana mogu pozitivno odraziti na našu psihu i dovesti nas do uspjeha. Pobrinite se da iskoristite par trikova prije ispita!

4. Još jedan razlog da se dobro naspavate

Ispiti počinju i već znate da će biti nekoliko neprospavanih noći prije ispita? Jeff Iliff može vas natjerati na preispitate svoje navike, objašnjavajući kako novo istraživanje potvrđuje jako bitnu ulogu sna za normalan razvoj mozga. Ako se nađete u škrpicu sa vremenom dan prije ispita – slijedite Jeff-ove upute i trebalo bi da se dobro naspavate prije „velikog‟ dana.

Advertisements

5. 10 minuta usredsređenosti

U svom govoru, Andy Puddicombe objašnjava kako bi bilo vrlo produktivno svakog dana makar 10minuta provesti ne radeći ništa. Iako nam meditacija pomaže da postignemo spokoj, 10 minuta ne radeći ništa može znatno smanjiti napetost i stres u toku ispita – kao i druge metode, takođe.

6. Slijedite svoje snove 

Predivan govor Eugene Hennie-a zbog čega svako jutro ustajemo iz kreveta, i koja su to naša očekivanja kada razmišljamo o svojoj karijeri i/ili budućoj profesiji. Često donosimo odluke o budućnosti koje nam nisu nimalo ni privlačne ni uzbudljive, ali za koje smatramo da su „ispravne‟. Eugene govori o svom iskustvu, kako se i sam našao u istom vrtlogu i onda shvatio da to nije „ono‟ čine želi da se bavi. I, poslije je morao da otkrije svoju „savršenost‟.

7. Upoznajte sebe bolje: Uvježbajte samopoštovanje

Manjak samopoštovanja se može negativno odraziti na naš zivot. A ni studentski život nije izuzetak. Ali, kao što Nikko Everett ističe – zato što manjak samopoštovanja dolazi iz našeg mozga i zasnovan je na osnovu naših vlastih misli o nama samima, mi smo ti koji imamo moć da to i promjenimo. Ona raspravlja o važnosti ljubavi prema sebi i izbjegavaju uspoređivanja sebe sa drugim ljudima. Zvuči prilično lako, ali ponekad, kada smo pod stresom, zaboravimo na svoje vrline- stanite i razmislite kako ste savršeno odlični!

Sigurni smo da kada odgledate ove govore da ćete biti puni energije, samopouzdanja i dobre volje. Znamo da to možete – sretno!

(Meliha Delić / STUDOMAT.ba)