Diskalkulija – stanje zbog kojeg je matematika potpuna nepoznanica

Niste pretjerano vješti s brojevima, ne razumijete matematiku? Provjerite imate li diskalkuliju!


ok disk 1

Najveći broj učenika već od malih nogu biva plašeno matematikom zato što se ona gotovo uvijek smatra najtežim premetom. Upravo je taj školski predmet problematičan i najteži za svladavanje velikom broju učenika/studenata. No, jeste li upoznati s pojmom diskalkulije? Vjerojatno ne jer najveći broj ljudi za ovaj pojam čuje tek od osoba koje ovaj problem imaju ili su ga pak spominjali u fakultetskom gradivu.  To je teškoća u formiranju matematičkih pojmova i usvajanju matematičkih operacija.

Advertisements

Iako se o razlozima pojave diskalkulije još uvijek samo raspravlja i nagađa, riječ je o urođenoj slabosti mozga zbog koje osoba matematičke pojmove slabo ili skoro nikako ne može razumjeti. Važno je znati da kod ovakvih osoba nisu snižene intelektualne sposobnosti jer oni mogu biti izvrsni u svim drugim područjima ali im matematika predstavlja veliki problem. Poteškoće koje se javljaju zbog diskalkulije ostaju nepromijenjene, dok se veliki broj problema s brojevima i računanjem može popraviti. Da je stanje ozbiljno i da je potrebna informiranost od strane učitelja, nastavnika i profesora, govore podaci istraživanja koji su pokazali da je najveći broj učenika bio ismijavan i omalovažavan zbog ovog problema. Također, nerijetko je i psiha poljuljana jer učitelji takve učenike najčešće smatraju lijenima, ne uzimajući u obzir da je riječ o problemu s kojim se trebaju suočiti i boriti. Neki od znakova diskalkulije su:

Advertisements
  • zamjenjuje brojeve pa 23 postaje 32
  • natprosječno često dobiva krive rezultate računskih operacija
  • teško razumije i rješava zadatke riječima
  • ima poteškoća s gledanjem na sat i mjernim jedinicama
  • dijete samo ne uočava svoje pogrešne rezultate
  • ne razumije osnovne računske operacije
  • zamjenjuje brojke koje slično zvuče
  • procjena količine nečega predstavlja mu velik problem. Ne zna primjerice da ima deset prstiju na ruci
  • teško može pojmiti geometrijske oblike i prostorne odnose te odbija igre s lego kockicama ili crtanje..

Nakon što psiholog ustanovi postojanje diskalkulije, naučit će osobu raznim tehnikama koje su od velike pomoći pri učenju i općenito funkcioniranju. Naravno, bilo bi dobro od malih nogu učiti o tome kako bi obrazovanje prošlo što bezbolnije.

(Karla Gardavski / STUDOMAT.ba)