SBK: Usvojen Zakon o visokom obrazovanju

Skupština Srednjobosanskog kantona na ovosedmičnoj sjednici usvojila je Zakon o visokom obrazovanju SBK. Donošenjem ovog Zakona uvest će se red u oblast visokog obrazovanja i podići nivo kvaliteta studiranja, tvrdi predlagač.


kanton sbk

Skupština Srednjobosanskog kantona na ovosedmičnoj sjednici usvojila je Zakon o visokom obrazovanju SBK. Donošenjem ovog Zakona uvest će se red u oblast visokog obrazovanja i podići nivo kvaliteta studiranja, tvrdi predlagač.

kanton sbkNa ovaj Zakon kojeg SBK dobija prvi put bio je uložen dosad rekordan broj amandmana, čak 49, a prihvaćeno ih je 17. Predlagač Zakona, Jozo Jurina, kantonalni ministar obrazovanja, sporta i kulture podsjetio je na obvezu SBK da usvoji Zakon o visokom obrazovanju koja proističe iz Okvirnog zakona o visokom obrazovanju kojeg je BiH usvojila još 2007. godine, a kantoni u Federaciji BiH bili su obavezni u roku od šest mjeseci donijeti vlastite Zakone o visokom obrazovanju kojima bi uredili oblasti koji nisu obuhvaćene državnim Okvirnim zakonom. Rok je probijen odavno, umjesto šest mjeseci na Zakon o visokom obrazovanju u SBK čekalo se šest godina.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Tokom diskusije je istaknuto da su na evidencijama Službi za zapošljavanje u SBK trenutno 824 osobe s fakultetskom ili diplomom viših škola. Većina ih je diplome stekla upravo na visokoškolskim ustanovama koje rade na području SBK. Trenutno u SBK egzistiraju čak četiri privatna Univerziteta, dva sa sjedištem u Travniku, jedan u Vitezu, i jedan u Kiseljaku. Osim četiri privatna, na području ovog Kantona svoje odjele imaju i dvije javne VŠU, Sveučilište Mostar i Univerzitet Tuzla. Zajedno imaju 7211 studenata, 5705 studira na privatnim, a 1506 na javnim fakultetima.

Kvalitet obrazovanja kojeg studenti stječu na privatnim visokoškolskim ustanovama predmet je stalnih polemika u javnosti. Upravo donošenjem Zakona o visokom obrazovanju nivo kvaliteta na privatnim i javnim fakultetima trebao bi biti viši. Pola zaposlenih na visokoškolskim ustanovama, regulirano je novim Zakonom, moraju biti stalno uposleni, s punim radnim vremenom.

– I privatne i javne visokoškolske ustanove u SBK otvarale su se u skladu s odredbama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju i instrukcijama kantonalnom Ministarstva obrazovanja. Na temelju donosenog Zakona o visokom obrazovanju, kantonalno Ministarstvo obrazovanja izdat će Pravilnik o akreditaciji visokoškolskih ustanova. One će svoja akta, Statut i ostala, morati uskladiti s novim Zakonom, a sve bi u konačnici, trebalo podići kvalitet studiranja, kaže Jurina.

(novitravnik.info)