Savjeti za studente: Kako početi učiti nakon duže pauze?

Da li vam je teško krenuti učiti nakon duže pauze?


Svi studenti željno iščekuju ljetni odmor, ljetovanje, izležavanje na plaži i apsolutno ostavljanje svih obaveza oko fakulteta.

Advertisements

Sada kada je i taj odmor uveliko prošao trebalo bi se vratiti na staro i ponovo dobro zagrijati stolicu jer ispitni rokovi se približavaju.

Evo nekoliko savjeta o tome kako da se vratite u rutinu i počnete sa učenjem nakon duže pauze.

1. Započnite dan lagano

Znamo da ste tokom odmora navikli da kasno legnete, ustajete još kasnije, da se izležavate u krevetu koliko god želite jer apsolutno nigde ne žurite, ali sada je vrijeme da vratite stare dobre navike i ponovo počnete da ustajete ranije.

Bez obzira što je nastava online, pokušajte sebi stvoriti naviku ranijeg buđenja i ustajanja iz kreveta. U ovom periodu godine, kada mrak padne vrlo brzo i kada je dan kratak, teško je napraviti plan učenja. Posebno za one studente koji su pospani kada je vani mrak i kojima je to “alarm” koji im govori da trebaju ići na spavanje.

Da biste mogli da krenete sa učenjem dok je još dan, morate ustati ranije, a to podrazumijeva naravno da ste se tokom prethodne noći dobro odmorili i naspavali. Zato zaboravite za gledanje sezone serije za jednu noć, nego pokušajte zaspati ranije kako biste dobili kvalitetan odmor.

Prvih nekoliko dana biće vam sigurno teško da se naviknete na rano ustajanje, ali postepeno se prilagodite novoj dnevnoj rutini uz tuširanje, lagano istezanje i vježbe, te kvalitetan doručak.

2. Raščistite nered i pripremite mjesto za učenje

Kada počne nova akademska godina, skripte i knjige od ispita koje smo spremali prije nje moramo odstraniti i pripremiti novu literaturu, što vam može biti jedan vid motivacije za učenje. Također, da biste mogli ponovo da počnete da učite, neophodno je da prvo raščistite prostor u kojem učite. Sklonite sve stvari koje vam nisu potrebne i koje bi mogle da vam smetaju i da vas ometaju dok pokušavate da se skoncentrišete.

Jednostavan razlog je taj da ukoliko odmah krenete da učite a na krevetu vam stoji gomila odjeće za pranje, pomisao da bi ipak trebalo da uključite veš mašinu odvlačiće vam pažnju od učenja na svakih sat vremena.

3. Napravite plan

Dobar plan učenja i obaveza pomoći će vam da se brže i lakše vratite u rutinu. Znate koliko vremena imate i koliko ispita još morate da položite, zato prije nego što ponovo krenete sa učenjem napravite plan i listu prioriteta jer nakon dugog odmora sigurno će vam biti potrebno više vremena nego inače da naučite sve i spremite ispit.

Budite realni i nemojte napraviti plan koji je pretežak jer ćete brzo odustati kada ne budete mogli ispuniti planirane obaveze. Obavezno napravite kalendar obaveza i podsjetnik kako ne biste slučajno zaboravili da prijavite ispit, uplatite ratu, predate dokumente, produžite mjesečnu kartu, te broj stranica nekog predmeta koji možete naučiti za jedan dan.

4. Krenite polako

Nakon odmora ne bi trebalo da očekujete da već prvog dana naučite pola ispitnih pitanja. Krenite postepeno i to sa manje zahtjevnim zadacima kako biste se lagano “zagrijali” za učenje. Napravite procjenu šta je to što biste realno mogli da uradite te prve sedmice i nikako nemojte precijeniti svoje sposobnosti.

Budite sigurni da će vam prvih dana mnogo stvari odvraćati pažnju od učenja, tako da prvi dan planirajte da pređete najmanji broj pitanja, a onda svaki naredni dan povećavajte za par ispitnih pitanja.

5. Korak po korak i položen ispit

Sada možda osjećate da je vrijeme da ubacite u najveću brzinu i da što prije spremite te ispite za ispitne rokove jer nije ostalo još mnogo vremena. Nova godina kuca na vrata, a ubrzo nakon iste kreće borba za polaganje ispita i upisivanje ocjena u indeks.

Sa uvjerenjem da ćete odmorni biti u stanju da učite 5 stvari odjednom otišli ste na odmor, a sada vas hvata panika. Velika greška koju svi pravimo. Nikako ne dozvolite da panika prevlada i da napravite ovu katastrofalnu grešku. Preveliki zalogaj može vas koštati položenog ispita. Krenite postepeno i učite lekciju po lekciju.

6. Ne budite strogi prema sebi

Morate shvatiti da nije lako vratiti se na staro odmah nakon odmora. Kada bismo svi imali još jedno sedmicu dana da se “odmorimo” od odmora i polako pripremimo za novo maratonsko učenje, bio bi savršeni scenario, ali to se rijetko kad dešava, zar ne? Stoga ne budite strogi prema sebi ukoliko vam je potrebno malo više vremena nego inače da počnete da učite, da održite koncentraciju i zapamtite materiju.

Biće vam potrebno nekoliko dana da se ponovo uigrate i to je sasvim uredu. Budite realni, smireni i uporni. Vratićete se u svakodnevnu rutinu i brže nego što ste mislili.