Savjet: Kako da pravilno očistite tastaturu

Od kako je počela pandemija koronavirusa, sve više ljudi radi od kuće. Čak i oni koji ne koriste računare za posao, više vremena provode ispred ekrana. Zbog toga su šanse prilično dobre da vam je tastatura prljavija nego inače, a evo nekoliko savjeta kako da to riješite.


Za početak, nekoliko stvari koje ne bi trebalo da radite. Mada velike tehnološke kompanije stalno napominju da bi trebalo da budete oprezni s tečnostima, neke maramice za dezinfekciju možete da koristite. Međutim, logično je da nećete koristiti nikakvu tečnost koja može da ugrozi vaše zdravlje.

Advertisements

Čak i ako se ne bojite da će tečnost iscuriti u male otvore, proizvođači laptopova upozoravaju na štetnost hemijskih sredstava ili izbjeljivača, jer su preoštri za materijale. Zato, ako niste oprezni, sredstvima za čišćenje lako je uništiti laptop, prenosi portal Index.

Naravno, prije nego što krenete s čišćenjem, važno je da isključite tastaturu iz računara, odnosno laptop iz struje.

Prvi korak koji se preporučuje, jeste da tastaturu okrenete naopako i istresete iz nje bilo kakav otpad ili ostatke. To možda ne izgleda lijepo, ali vremenom između dugmića se zaglave brojne mrvice i ovo je najlakši i najbrži način da ih se riješite.

Za duboko čišćenje možete da koristite usisivač, kako biste izvukli preostale mrvice. Jednom kada završite s njima, vrijeme je da “pređete” na bakterije.

To možete dezinfekcijskim maramicama, oko kojih se čak i Apple predomislio nedavno, nakon što su godinama bili protiv bilo kakvih sredstava za čišćenje. Njihova internet-stranica sad preporučuje 70% izopropilne maramice. Osim toga, možete koristiti i štapiće za uši, ili vatu, piše Mashable.

Ako su vam dostupne samo tečnosti, još uvijek postoji način na koji možete očistiti tastaturu. Microsoft preporučuje nanošenje 70% alkohola na meku krpu bez končića.

Možete da koristite i mješavinu sapuna i vode na krpi, ali morate da budete pažljivi kako se voda ne bi ulila među dugmiće.