RS: Održane javne rasprave o Nacrtu zakona o studentskom organizovanju

Javna rasprava o Nacrtu zakona o studentskom organizovanju, u skladu sa Zaključkom sa Osme sjednice Narodne skupštine RS, održana je na Univerzitetu u Banjoj Luci, 17.12.2015, a na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, 18.12.2015. godine.


Foto: Ministarstvo prosvjete i kulture RS
Foto: Ministarstvo prosvjete i kulture RS

Nacrtom zakona o studentskom organizovanju uređuju se oblici studentskog organizovanja u RS, njihovo osnivanje, položaj, nadležnost, organizacija,  način finansiranja, kao i način izbora organa upravljanja, pojasnila je na javnoj raspravi u Istočnom Sarajevu načelnik Odjeljenja za studentski standard Tanja Đaković.

Advertisements

Đakovićeva je  kazala da su ovim Zakonom uređeni i odnosi između različitih oblika studentskog organizovanja.

Navedena pitanja su, prije izrade ovog zakona, regulisana kroz više zakonskih akata, odnosno, Zakonom o Uniji studenata RS, Zakonom o visokom obrazovanju, Zakonom o studentskom standardu, te Zakonom o udruženjima i fondacijama.

Najveći broj primjedbi učesnika javne rasprave se odnosio na određivanje reprezentativnosti saveza studenata na organizacionim jednicima, jer je u Nacrtu zakona navedeno da reprezentativnost saveza cijeni dekan organizacione jedinice, sa čim studentski predstavnici nisu saglasni.

Advertisements

Primjedbe su iznesena i na postupak izbora predstavnika organizacionih jednica u studentsko predstavničko tijelo visokoškolske ustanove, te su dati određeni prijedlozi kako poboljšati ove odredbe s ciljem efikasnijeg funkcionisanja studentskog predstavničkog tijela visokoškolske ustanove.

Javnoj raspravi su prisustvovali predstavnici studentskih organizacija fakulteta i akademija, studentskih parlamenata visokoškolskih ustanova i Unije studenata RS, te predstavnici nenastavnog osoblja visokoškolskih ustanova koji sarađuju sa studentskim organizacijama.

Sve primjedbe, prijedloge i komentare iznesene na javnoj raspravi, Ministarstvo će uzeti u obzir prilikom izrade Prijedloga zakona o studentskom organizovanju, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

(STUDOMAT.ba)