RS: Na javnim visokoškolskim ustanovama biće upisano 6.595 studenata

Vlada RS donijela je na posljednjoj sjednici odluku da u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2016/2017. godini na javnim visokoškolskim ustanovama u RS bude upisano 6.595 redovnih i vanrednih studenata.


Foto: Ministarstvo prosvjete i kulture RS
Foto: Ministarstvo prosvjete i kulture RS

Na sjednici je utvrđeno da 2.563 redovna i vanredna studenta budu upisana u prvu godinu drugog ciklusa studija u akademskoj 2016/2017. godini na javnim visokoškolskim ustanovama u RS, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću.

Planiran je upis 3.331 studenta na Univerzitetu u Banjaluci i to 3.099 redovnih i 232 vanredna, dok je na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu planiran upis 2.924 studenta i to 2.676 redovnih i 248 vanrednih.

– Studijski programi iz oblasti matematike i fizike, koji se izvode na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci i na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu definisani su kao deficitarni i za studente koji ih upišu obezbijeđena je finansijska pomoć, navodi se u saopštenju.

Vlada RS zadužila je Ministarstvo prosvjete i kulture da ograniči upisne kvote na privatnim visokoškolskim ustanovama u skladu sa zakonskim propisima kojima se utvrđuju uslovi za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja.

(Nezavisne novine)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

Komentari

STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.