RS: Na javnim visokoškolskim ustanovama biće upisano 6.595 studenata

Vlada RS donijela je na posljednjoj sjednici odluku da u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2016/2017. godini na javnim visokoškolskim ustanovama u RS bude upisano 6.595 redovnih i vanrednih studenata.


Foto: Ministarstvo prosvjete i kulture RS
Foto: Ministarstvo prosvjete i kulture RS

Na sjednici je utvrđeno da 2.563 redovna i vanredna studenta budu upisana u prvu godinu drugog ciklusa studija u akademskoj 2016/2017. godini na javnim visokoškolskim ustanovama u RS, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću.

Advertisements

Planiran je upis 3.331 studenta na Univerzitetu u Banjaluci i to 3.099 redovnih i 232 vanredna, dok je na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu planiran upis 2.924 studenta i to 2.676 redovnih i 248 vanrednih.

– Studijski programi iz oblasti matematike i fizike, koji se izvode na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci i na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu definisani su kao deficitarni i za studente koji ih upišu obezbijeđena je finansijska pomoć, navodi se u saopštenju.

Advertisements

Vlada RS zadužila je Ministarstvo prosvjete i kulture da ograniči upisne kvote na privatnim visokoškolskim ustanovama u skladu sa zakonskim propisima kojima se utvrđuju uslovi za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja.

(Nezavisne novine)