Rektor UIS: Pad broja brucoša zbog manjka srednjoškolaca

Fakulteti Univerziteta u Istočnom Sarajevu u prvom upisnom roku ove godine dobili su 388 brucoša manje nego lani, ali ne zbog toga što je vođena loša upisna politika, već zato što je 2.000 manje svršenih srednjoškolaca u cijeloj RS.


Radoslav Grujić, rektor UIS
Radoslav Grujić, rektor UIS

Na taj način problem smanjenog broja studenata objašnjava rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić koji se našao na udaru Unije studenata RS. Prvi čovjek te studentske asocijacije Milan Milišić zatražio je i Grujičićevu smjenu optuživši ga za loše kreiranje upisne politike. Studentske vođe, međutim, zahtjev nisu potkrijepili analizom upisa i tačnim brojkama upisanih studenata, pa se Grujić odlučio da sve predstavi crno na bijelo, piše Glas Srpske.

– Kritike na moj račun smatram potpuno nepotrebnim, neargumentovanim i na neki način klevetničkim. One su rezultat apsolutne neinformisanosti, a neću ni da vjerujem da imaju neke druge namjere. Milišić je student Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ali veoma rijetko ovdje boravi i uglavnom je u Banjaluci. Ko je i na koji način Milišiću prenio informacije o tome šta radimo, ne znam i ne bih komentarisao, ali je jasno da nije dovoljno upoznat sa podacima o upisu, koje potencira kao razlog za moju smjenu, istakao je Grujić.

On ističe da su fakulteti preduzeli neophodne mjere da bi budućim studentima detaljno predstavili planove upisa.

– Već u januaru smo u Senatu raspravljali o upisnoj politici. Donijeli smo odluke, preporuke i uputstva, koje su potom realizovali dekani, objašnjava Grujić.

Ističe da su prošlog semestra imali i dva radna sastanka posvećena upisnoj politici. Njihov rezultat bio je da obiđu sve škole i da sa đacima završnih razreda razgovaraju o upisu na fakultet.

– Promovisali smo sve studijske programe. Nijedan fakultet nije propustio da uradi što je bilo u njegovoj mogućnosti da promoviše svoje studije. Obišli smo sve škole od Modriče do Trebinja. Ni to, međutim, ne pomaže ako se smanjuje broj srednjoškolaca, istakao je Grujić i dodao da veliki broj mladih nastavlja školovanje i u inostranstvu.

U Uniji studenata RS ranije su istakli da su od Senata Univerziteta u Istočnom Sarajevu zatražili Grujićevu smjenu jer bi slab upis studenata u budućnosti mogao dovesti do urušavanja i čak gašenja te obrazovne ustanove. U saopštenju za javnost koje je potpisao Milišić istaknuto je da će preduzeti niz aktivnosti za preispitivanje odgovornosti rukovodstva univerziteta. Milišić, međutim, nije znao koliko je studenata ove godine manje upisano u odnosu na prethodne, niti da odgovori na pitanje da li smatra da su mladi radije odabrali privatne ili inostrane fakultete ili je generalno smanjen broj svršenih srednjoškolaca u RS, navodi Glas Srpske.

Tehnološki fakultet

Dekan Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Miladin Gligorić kaže da je za loš upisni rezultat isključivo kriva loša demografska slika cijele zemlje.

– Naše radne grupe tri mjeseca bile su na terenu i obilazile škole da bi đake informisali o tome šta im nudimo od studijskih programa i koliko brzo se mogu zaposliti sa dobijenim diplomama. Još se dobro držimo s obzirom na to da je sve manje srednjoškolaca koji nam stižu, ističe Gligorić navodeći da su lani na studijskom programu hemijsko-inženjerstvo i tehnologija upisali 50, a ove godine 36 brucoša.

Akademska 2015/16. godina

 • 3.068 – Odobrena upisna kvota
 • 1.050 – Budžet
 • 1.116 – Samofinansiranje
 • 200 – Vanredni studenti
 • 202 – Strani studenti
 • 1.599 – Upisano u prvom upisnom roku

Akademska 2016/17. godina

 • 2.924 – Odobreno ukupno
 • 945 – Budžet
 • 1.561 – Samofinansiranje
 • 248 – Vanredni studenti
 • 170 – Strani studenti
 • 1.211 – Upisano u prvom upisnom roku

(Glas Srpske)