Kada se očisti godina preko parcijala i obaveznih završnih, ostane mnogo slobodnog vremena do potpisa i upisa ocjena. Za to vrijeme sam osmislio ovaj kolač, tačnije jedan od tri. To dobro objašnjava ime sa obzirom na situaciju u kojoj su osmišljeni, je l’ da. Nadam se da će vam se svidjeti.

Sastojci

Kora

  • 4 banane
  • 250g petit keksa
  • 250g čokolade u prahu
  • Nekoliko kašika mlijeka

Prvi sloj

  • 1l mlijeka
  • 2 vrećice za puding od vanilije
  • 6 kašika šećera

Drugi sloj

  • Petit keks (broj zavisi od veličine tepsije)

Gornji sloj

  • 300g čokolade za kuhanje
  • Smjesa za šlag (tečno stanje) – 200ml

Postupak

Pravljenje kore: Staviti u blender potrebne sastojke za koru (banane naravno izrezati) i uključiti blender dok se ne dobije homogena smjesa. Ako je blender slab, onda je najbolje u posebnom (jakom) blenderu prvo izmrviti keks, pa takav izmrvljeni keks dodati sa ostalim sastojcima u drugi blender. Dobijenu smjesu staviti u tepsiju, zatim tepsiju u pećnicu na 250 stepeni, ali na kratko, samo da se dovoljno stvrdne.

Pravljenje prvoj sloja: Klasično pravljenje pudinga, postupak piše na kesici za smjesu za puding. Napravljeni puding staviti na koru.

Drugi sloj: Na puding staviti petit keks čitavom površinom tepsije.

Pravljenje gornjeg sloja: Čokoladu za kuhanje i smjesu za šlag kuhati na laganoj vatri dok se ne dobije homogena smjesa. Takvu smjesu staviti na drugi sloj.

Sačekati da se kolač ohladi.

(Faruk Šehić / STUDOMAT.ba)

Prethodni članakBesplatno nauči znakovni jezik
Naredni članakIstraživanje poznatog neuropsihijatra otkriva: Šta poza u kojoj najčešće spavate govori o vama?

Imam 19 godina i druga sam godina Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. U slobodno vrijeme igram video-igrice (strategije su mi najdraže). Najdraži sport mi je odbojka, a knjiga Zločin i kazna. Interesuju me kulture Dalekog istoka. Pričam engleski, njemački i japanski, a japanski jer mi je životni san da magistarski uradim u Japanu.