Internet je prepun svakoraznih tečajeva, seminara i drugih oblika edukacija čiji vam autori i izvođači nude mogućnost usvajanja raznovrsnih znanja i vještina na daljinu.

Već i kratkim pretraživanjem moguće je pronaći pregršt tečajeva među kojima je i GIPHY. Robert DeMayo,  učitelj američkog znakovnog jezika, uz pomoć GIF-ova objašnjava osnovne znakovne simbole, kada npr. želimo da pitamo nekoga itd.

Da li ste/si dobro?

ili

Ne volim ovo.

ili

Mogu li posuditi to?

ali, i (naravno!) da pričate o svom omiljenom voću avokadu.

Preko 2.000 GIF-ova je podijeljeno u razne kategorije (svakodnevni izrazi, sport, porodica, hrana i sl.). Naravno da nas ovi GIF-ovi neće naučiti svemu, ali su sjajna odskočna daska za osnovnu komunikaciju, npr. kada želimo da pričamo o Twitteru ili Instagramu:

Kada sve savladali svih 2.000 znakova  možete svratiti na i Robertovu stranicu da naučite još više.

Kao i svaki drugi jezik, znakovni jezik ima svoju vlastitu gramatiku i uči se kao svaki drugi strani jezik. Bitno je istaći da je znakovni jezik jedan jednostavan i poseban jezik i nikako ga ne treba isključivati iz upotrebe. Upoznajte se sa gluhim osobama, u mnogima ćete vidjeti iskrene prijatelje i bićete ponosni što znate znakovni jezik.

(Meliha Delić / STUDOMAT.ba)