Pročitajte 10 neobičnih priča o najvećim genijima

Da biste hrabro jurnuli u odbranu ideje u koju niko ne vjeruje i dokazali teoriju koju ranije niko nije prezentovao, potrebno je da budete zaista posebni, nadareni i jedinstveni.


nikola tesla

Pored ovih osobina, historija pamti da su mnogi veliki umovi imali još jednu zanimljivu zajedničku crtu – ekscentričnost. U nastavku otkrijte najzanimljivije i najekscentričnije epizode iz života genija koji su mnogo doprinijeli nauci.

Pitagora

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Kad pomislite na čuvenog starogrčkog matematičara, uvijek se najprije sjetite da je kvadrat nad hipotenuzom jednak zbiru kvadrata nad katetama, ali ima i onih koji se vrlo brzo sjete i Pitagorine strastvenosti u odbrani ideja koje njegovi savremenici nisu razumjeli. Jeste li, na primjer, znali da je Pitagora bio vegetarijanac koji se, ipak, klonio pasulja, a toliko je bio protiv ove biljke da je odbijao čak i da ga dodirne? Po jednoj legendi, moguće je čak i da je matematičar poginuo upravo zbog svog neobičnog odnosa prema pasulju. Naime, njega i njegove učenike napadači iz Krotona su jurili kako bi ih usmrtili, a Pitagora je uspijevao da odmakne – sve dok se nije našao ispred polja na kojem je zasađen pasulj. S obzirom na to da je to bio jedini izlaz, Pitagora je rekao da će radije umrijeti nego pragaziti pasulj, pa su on i piitagorejci stradali.