Pouka mudrosti: Velika lekcija Marka Aurelija za zdrav duh i unutrašnji mir

Marko Aurelije daje izuzetan recept kako započeti svaki dan kako bismo živjeli zdravog duha i sa unutrašnjim mirom, a koji prenosi BrainPickings.


Foto: Flickr / Sébastien Bertrand

“Kada se ujutru probudite, recite sebi: Ljudi sa kojima danas treba da se suočim su nezahvalni, arogantni, neiskreni, ljubomorni i nabusiti. Oni su takvi jer ne razlikuju dobro od zla. Ali, vidio sam ljepotu dobrog, i svu ružnoću zla, i prepoznao sam da griješnik ima prirodu povezanu sa mojom – ne po krvi ili rođenju, već istog uma, i po posjedovanju jednog božanskog djela. Niko od njih ne može da me povrijedi. Niko više ne može da me umiješa u ružnoću. Niti se mogu naljutiti na svog rođaka, niti ga mrziti. Rođeni smo da radimo zajedno kao noge, ruke i oči, kao dva reda zuba, donji i gornji. Ometati jedni druge je neprirodno. Osjećati ljutnju prema nekome, okrenuti mu leđa: to su ometanja.”

(Lovesensa.rs)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X