Pronađena tablica množenja Nikole Tesle [FOTO]

Originalne crteže Nikole Tesle, među kojima je i matematička mreža, u lokalnom antikvarijatu našao je umjetnik Abe Zucca.


teslina tablica mnozenja1

Poput scenarija za neki film zvuči otkriće originalnih crteža svjetski poznatog naučnika iz Smiljana Nikole Tesle u jednom antikvarijatu u američkom gradu Phoenixu. Davno izgubljene crteže sasvim je slučajno otkrio lokalni umjetnik Abe Zucca, a naučnici tvrde da je riječ o Teslinoj matematičkoj mreži, svojevrsnoj tablici množenja koja nudi rješenja za mnoga do sada neodgovorena pitanja u matematici. U ovu matematičku mrežu Tesla je ubacio tablicu množenja, proste brojeve, dijeljenje, visokosložene brojeve i mnoge druge elemente, a nakon što je se detaljno analizira, otkriva se sva njezina jednostavnost.

teslina-tablica-mnozenja

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Kako piše CBS News, matematički stručnjak Joey Grether, kojem je Zucca pokazao svoje otkriće, nakon proučavanja Tesline tablice konstatirao je da se radi o fenomenalnom otkriću.

– Kada bismo uspjeli učenicima diljem svijeta predstaviti Teslinu tehniku, vrlo bi brzo nestala averzija prema matematici, kazao je Grether.

Teslina mreža prikazuje zapravo spiralu sa 12 mjesta, a taj broj, izgleda, nije slučajan kad je Tesla u pitanju – 12 je mjeseci u godini, 12 inča u stopi, 24 sata u danu, a 12 je djeljiv sa 2, 3, 4, i 6. Na svakih 12 brojeva postoji šansa da su 4 broja prosta. Poznata je i Teslina izreka: “Kada biste znali za veličanstvenost brojeva 3, 6 i 9, onda biste u rukama držali ključeve univerzuma.”

Zanimljiv je i podatak da je Teslina tablica množenja nastala 12.12.1912. godine.

(Večernji.hr)