Podržimo studentske biznise: Studentica Lamija je pored studija pokrenula i kreativni biznis

Pročitajte čime se bavi Lamija i podijelite njenu priču.


Lamija Vehabovic

Rubrika Moja kriiila donosi pozitivne priče iz Bosne i Hercegovine i regiona. Širimo pozitivnu energiju i predstavljamo uspješne mlade ljude koji kroz svoje priče govore o tome šta njima tokom studiranja i karijere “daje krila” i pomaže im u njihovom “pilotiranju” kroz životne avanture.

Dvadesetogodišnja Lamija Vehabović dolazi iz Lukavca i druga je godina studija Međunarodnih odnose i evropske studije na Internacionalnom Burch Univerzitetu u Sarajevu. Već dugi niz godina je aktivna u NVO sektoru, a kako kaže za STUDOMAT posebno u humanitarnim organizacijama kao što je Crveni križ.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Studiraš Međunarodne odnose i evropske studije. Kako si znala da je ovaj fakultet pravi izbor za tebe, šta te potaklo na upis izabranog studijskog programa?

Za mene nikad nije postojala dilema između prirodnih i društvenih nauka, a dugogodišnji aktivizam je dodatno oblikovao moje interesovanje u ovom smislu. Prije svega, ovaj odsjek je idalje jako nepoznat širim masama što smatram da je velika mana našeg drustva, pogotovo u malim sredinama. Za njega sam čula od prijateljice koja je isto upisala nekoliko godina ranije, te mi vrlo realno predstavila isti.

Možeš li napisati neki savjet za sve one kojima je želja upisati ovaj fakultet? Kakav je tvoj dojam o studiranju na ovom fakultetu?

Najiskrenije podržavam svakoga ko se odluči upisati ovaj fakultet iz razloga što je sam sadržaj ove nauke vrlo zanimljiv i koristan. Iako je ovo privatni univerzitet i zahtijeva plaćanje skolarine u određenom iznosu, isti omogućava mnoštvo načina za ostvarivanje stipendije. Također, nešto što nije čest slučaj u našoj državi, na ovom Univerzitetu se uvažavaju vannastavne aktivnosti i one također utiču na visinu školarine.

Lamija Vehabovic 2

Pored studiranja pokrenula si kreativni biznis. Možeš li nam reći nešto više o tome i kako si došla na ideju?

Dugo vremena sam tragala za načinom zarade koja će mi omogućiti makar dio nezavisnosti u odnosu na moje roditelje. Igrom slučaja sam primijetila prilično neobicnu vunu u jednoj radnji pa me zanimalo kako se ona koristi. Kupila sam tada nekoliko komada i preko YouTube videa naučila je koristiti. Tu svoju prvu ispletenu dekicu sam poklonila jednom novorođenčetu, čiji su roditelji bili oduševljeni istom. Do tada su takve dekice bile nepoznate mom okruženju pa sam smatrala da bi ljudi bili zainteresovani za nešto novo na tržištu.

Koje sve proizvode praviš i kako se isti mogu naručiti?

Najvećim dijelom pletem dekice, raznih dezena i dimenzija. Međutim, u zadnje vrijeme se trudim istu vunu iskoristiti za komade odjeće pa ćemo vidjeti kako će se to pokazati. Moj mali biznis, dabi.design ima Instagram i Facebook nalog, te se poručivanje može izvršiti putem poruka na tim profilima.

Da li je teško u toku studiranja odvojiti vrijeme za posao kojim se baviš?

Ako bih rekla da uvijek sve bez problema stižem, to bi bila neistina. Fakultet na kojem studiram zahtijeva dosta rada i van nastave pa često ove dvije stvari dolaze u “konflikt”. Međutim, uspijem pronaći vrijeme za oboje i to je relativno lagano kada volite ono što radite, a i ono sto učite.

Uvijek možete izabrati kombinaciju boja za svoju dekicu 🌈……..#alizeyarns #alizepuffy #yarnlover #yarnaddict…

Posted by dabi.design on Monday, 12 December 2022

Kakvi su ti planovi u budućnosti?

Prije svega želim da završim studij koji sam upisala i da se zaposlim u struci. Prilično ambiciozno za stanovnika ove države, ali uvijek mogu željeti iako je teško ostvarivo. Voljela bih da nastavim školovanje na drugom ciklusu, međutim pred nama je da vidimo šta vrijeme nosi.

Šta tebi tokom studentskog života daje krila? Tvoja motivaciona poruka za studente je…?

Nerijetko se dešavaju teški momenti tokom studiranja. Mislim da svaki student to doživljava, samo na sebi svojstven način. Ono što mene “izvuče” iz takvih situacija je vjera u to da će mi se na kraju isplatiti i da ću duže uživati u plodovima onoga za šta se trenutno izrazito trudim. Sve u ovom životu, za mene, ima određenu svrhu samo je pitanje vremena kada žemo je otkriti.

Knjiga, film i serija kao preporuka?

Veliki sam ljubitelj knjiga, međutim nikad se nisam mogla odlučiti za jednu omiljenu. Iz nekog nepoznatog razloga, knjiga “U sjenci narovog drveta” je ostavila veliki dojam na mene stoga nju uvijek izdvojim kada su u pitanju preporuke. Iako prilično potresan, film “Twice born” je moj omiljeni i mislim da ga svi trebaju pogledati. Volim serije koje nemaju tešku i negativu tematiku, pa od omiljenih “limunada” izdavajam “Jane the Virgin”.

Studenti za studente! ❤️

Studiraš i pokrenuo/la si biznis u želji da dodatno zaradiš i finansiraš studije i svoj studentski život? Javi nam se na startup@studomat.ba i od nas ćeš dobiti potpuno besplatnu reklamu na STUDOMAT digitalnim kanalima. Ukoliko ti nemaš biznis, ali znaš nekoga ko ima, podijeli ovu poruku sa njima. 🎓🥰

Ne podržavamo promociju biznisa iza kojih ne stoje studenti, bilo kakvih prevara, manipulacija, pisanja seminarskih i diplomskih radova za druge, biznisa koji su u suprotnosti sa zakonima i moralom.