Učenice Srednjoškolskog centra Prijedor, smjer farmaceutski tehničar, u okviru prakse već neko vrijeme prave kozmetičke proizvode.

Kako kažu, pored praktične nastave po klasičnom planu i programu, nastala je ideja da se praksa unaprijedi izradom kozmetičkih preparata. Od 65 učenika koji se školuju za farmaceutske tehničare, jedanaest je učenica trećeg razreda koje učestvuju u izradi kozmetike i raduju se dosadašnjem uspjehu.

Ovo je stvarno poseban vid i način učenja i nešto što nam je potrebno za naš budući posao, s obzirom da ne možemo još da idemo u apoteke niti da radimo u struci. Mi smo se snašli i našli zabavan način da ispratimo našu praksu, rekla je učenica Tamara Mršić.

Učenice u školskoj laboratoriji tokom prakse prave balzame za usne, kreme za pete, kreme za lice i sapune od glicerinskih i mliječnih prirodnih baza. U planu je i izrada losiona i svijeća sa sojinim voskom.

Od naše generacije, praktična nastava je dosta unaprijeđena. U prvom razredu nije predviđena praksa i to smo iskoristili da smislimo šta bismo sve mogli da radimo u drugom razredu. Tako smo došli na ideju da pravimo sapune, rekla je učenica Marijana Budić.

Po riječima Marije Pejić, koja dvanaest godina predaje praktičnu nastavu i sve stručne predmete farmaceutskim tehničarima, veliki je napredak koji su, svojim radom i zalaganjem, učenice postigle u zadnje dvije godine.

Sada je izrada kozmetike dosta zanimljivija nego što je to bilo u početku. Mi se bavimo galenskom i magistralnom izradom preparata, ono što je nama po planu i programu, ali kozmetičke preparate smo uključili, jer je zanimljivo za tržište u nekom budućem vremenu. U fazi smo provjere i ispitivanja kvaliteta proizvoda, kako bi naša kozmetika mogla da se nađe u prodaji i da bismo napravili ponudu za neku od adekvatnih prodajnih kuća, navela je profesorica.

Prodaja kozmetičkih preparata značila bi, pored samoodržive prakse u vidu kupovine repromaterijala za buduće proizvode, i potvrdu da to što rade ove učenice ima svoju vrijednost i van školskih vrata.

– Mi smo trenutno u procesu certifikacije proizvoda, odnosno ispitivanja kvaliteta. Institut za javno zdravlje RS-a će da odradi taj dio ispitivanja kvalitete. Kada dobijemo od njih potvrdu, možemo proizvode da ponudimo na tržište. Namjera nam je i da od Ministarstva prosvjete i kulture RS tražimo saglasnost za proširenu d‌jelatnost, jer već to imamo u zanimanju frizera. Tek bismo sa proširenom d‌jelatnošću mogli da ovu priču uozbiljimo, što nam je svakako cilj, rekla je direktorica Srednjoškolskog centra Bojana Vučenović.

Vizuelno rješenje ambalaže kao i naziv “Las farmacitas ” učenice su već osmislile. Čeka se još samo na certifikaciju proizvoda kako bi ovi preparati postali poznati građanima Prijedora, a i šire, piše ekapija.ba.