Trik koji će vam pomoći da se riješite nervoze prije usmenog izlaganja: Dovoljno je reći samo dvije riječi

Studentica na TikToku podijelila je zanimljiv video o tome kako se riješiti nervoze prije usmenog ispita pomoću samo dvije riječi.


educational conept tired student library
Ilustracija: Freepik / STUDOMAT

Tokom diplomskog studija psihologije, Mollie Trainor naučila je vrlo koristan trik, toliko jednostavan da ni sama nije vjerovala da funkcioniše.

Prevarite mozak!

Osjećate li nervozu ili tjeskobu prije usmenog izlaganja zbog nečega što vas očekuje? Možda ste nervozni zbog usmene prezentacije ili nečeg sličnog, ali možete prevariti svoj mozak da pomisli da ste uzbuđeni, a ne tjeskobni, pojašnjava u svom videu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Dovoljno je samo reći: „Uzbuđen/a sam“ i nervoza će nestati.

Mislite da ne funkcioniše? Pokušajte! Iza savjeta leži nauka koja kaže da su oba stanje – nervoza i ushićenost – stanja visoke uzbuđenosti pa ih je moguće zamijeniti jedno drugim. Ova se tehnika naziva i ponovnim preispitivanjem anksioznosti.

– Fiziološki, ono što vam se događa je prilično slično tako da je lahko natjerati mozak da reinterpretira te signale kao uzbuđenje, a ne kao nervozu, pojašnjava Mollie.

Upozorava i da je ovo uspješniji postupak od pokušaja da se smirite jer je smirenost stanje „niskog uzbuđenja“ stoga pokušaj da se umirite može dovesti do dodatne nervoze.

Ovo je pokazala i studija provedena 2013. godine na Harvardskoj poslovnoj školi. Sudionici istraživanja u situacijama povišenog stresa i nervoze funkcionisali su bolje nakon ove tehnike „premošćivanja“ nervoze uzbuđenjem nego kad bi se pokušali smiriti. Isti rezultat postigli su neovisno o zadatku koji ih je čekao, bio to javni nastup, pjevanje ili rješavanje matematičkih zadataka, prenosi mojfaks.dnevnik.hr.

Na samom kraju videa, Mollie pojašnjava se je tehnika primijenjiva isključivo u okolnostima nervoze zbog neke obaveze koja nas neposredno očekuje te ne pomaže osobama koje pate od anksioznih poremećaja.

@mollietrainor

#stitch with @rachelvanderbilt The first thing you learn in psych is that humans are both more and less complicated than you’d think

♬ original sound – Mollie