Pet stvari koje moraš znati prije upisa na fakultet

Osim činjenice da te čeka mnogo sati provedenih nad knjigom, evo pet stvari kojih svakako moraš biti svjestan prije upisa na fakultet.


Znaš onaj trenutak kada ljudima kažeš da ideš na fakultet pa ti kažu kako je to najbolje vrijeme u tvom životu? Iako ti je prvi poriv okrenuti očima ili ih gađati jednom od stotinu knjiga koje te okružuju dok pripremaš razredbeni ispit, možda ipak imaju pravo.

Advertisements

Jednom kada odabereš fakultet na kojem ćeš započeti svoje visoko obrazovanje, dobro se raspitaj šta je sve potrebno kako bi isti doista i upisao.

Index u ruci je početak tvoje akademske pustolovine. Kada krenu predavanja i postaneš student sa svim svojim pravima i obvezama, shvatit ćeš da te dočekalo mnogo stvari koje nisi ni očekivao. Ne nužno loših, ali svakako moraš biti svjestan da je fakultet drukčiji od tvoje srednje škole, a sva pravila koja su dosad vrijedila, više ne znače mnogo, piše libertas.hr.

Na ovih pet stvari obratite pažnju upisa na fakultet.

Izgubljen si? To je normalno.. i proći će!

Dok su u prvih 12 godina tvog školovanja o svemu brinuli tvoji roditelji ili skrbnici, situacija je sada malo drugačija. Na fakultetu nema roditeljskih sastanaka, upute o školovanju dobiješ na samom početku i od tebe se očekuje da se ponašaš kao odrasla osoba koja i jesi. Osim što se ti tako ne osjećaš. Ubrzo ćeš shvatiti da je period prilagodbe sasvim normalan i svi su ga morali proći. Sada je vrijeme da se organiziraš i preuzmeš odgovornost za svoje postupke – ti si taj koji mora paziti kada su predavanja, kada prijaviti ispit i koliko ti je ispita preostalo za upis sljedeće godine.

Na prvoj se godini sklapaju nova prijateljstva i u redu je ako ne postaneš odmah kralj društvenog života – nekome je potrebno više vremena da bi upoznao osobu koja mu odgovara za druženje ili učenje. Koliko god misliš da si izvan svog elementa, nemoj odustati – sve će sjesti na svoje mjesto, a ti se tog perioda ubrzo nećeš ni sjećati.