Pet stvari koje moraš znati prije upisa na fakultet

Osim činjenice da te čeka mnogo sati provedenih nad knjigom, evo pet stvari kojih svakako moraš biti svjestan prije upisa na fakultet.


Predavanja i ispiti su važni – ali nisu sve

Studentska iskustva često ostaju s nama za cijeli život i s užitkom ih prepričavamo jednom kada budemo stariji. Koliko god te profesori na predavanjima mogu naučiti o određenoj temi, toliko te studentski život može naučiti o onome što te čeka poslije. Naime zajedno s tobom za isto se područje obrazuje i određen broj drugih ljudi, što znači da je neminovno da ćete se sretati i dalje u životu nastavite li svi s karijerom koju ste odabrali.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Fakultet je pravo vrijeme za stvaranje veza i poznanstava – neka mogu prerasti u prijateljstva za cijeli život, dok ćete s drugima ostati u površnim, ali korektnim odnosima, dovoljnim za moguću poslovnu suradnju u budućnosti. Imaš li vremena, svakako se posveti i aktivnostima izvan samog fakulteta, unaprijedi svoje znanje u različitim smjerovima i posveti se učenju u različitim okolinama. Otkrij u kojim uvjetima najbolje funkcioniraš i kada si najproduktivniji, a sve to možeš iskoristiti jednom kada napokon zakoračiš u poslovni svijet.

classroom 1601714637

Moraš naučiti baratati svojim financijama

Ovo je još važnije ako odlaziš studirati u drugi grad – najamnina, režije, troškovi studiranja, osobni troškovi, prehrana, prijevoz… mnogo je faktora koje moraš uzeti u obzir kada sam sebi organiziraš život. Na vrijeme stavi na papir sve svoje prihode i izdatke, te dobro razmisli imaš li dovoljno za kvalitetan život.

Ima li za to potrebe, uvijek možeš pronaći i neki posao kako bi popunio svoj budžet. Pođe li ti za rukom da taj posao bude u struci za koju se obrazuješ, dobit ćeš i odlično praktično iskustvo koje ti može biti neprocjenjivo. Imaj na umu da prije nego doista počneš živjeti kao student, možda nećeš znati koji te još troškovi očekuju. Budi spreman na neočekivane izdatke, kao i na brzu prilagodbu svakoj situaciji. Uostalom, studenti su poznati po svojoj snalažljivost, ali i nesebičnom pomaganju prijateljima u nevolji. Nemoj zaboraviti da studenti imaju popuste i pogodnosti na mnogim mjestima, zato ih svakako iskoristi dok možeš!

Briga za samog sebe je najvažnija

Odmor i briga za vlastito zdravlje ti moraju biti prioritet. Odlične ocjene na fakultetu su važne, pogotovo ako pomoću njih možeš smanjiti cijenu školarine, no zdravlje je ipak važnije. Čitava noć spavanja ponekad je sve što ti treba da ostaneš u formi za sve izazove koji te očekuju. Nemoj preuzeti na sebe obveze koje nećeš moći ispuniti ili će ti predstavljati preveliki psihički izazov.

Prije nego predavanja krenu može ti se činiti kako imaš vremena za sve, no pričekaj da krenu rokovi u kojima moraš pripremiti i nekoliko ispita odjednom i vidjet ćeš da ti nekad neće biti dovoljno sati u danu. Kada planiraš svoje vrijeme, u plan svakako ubaci i tjelovježbu, rekreativnu šetnju u prirodi ili razgovor s bliskom osobom.

Studentska prehrana možda nije poznata po svojim nutricionističkim vrijednostima, ali ne mora ti ni svaki dan na meniju biti brza hrana. Ako ne znaš kuhati, nauči složiti nekoliko jednostavnih salata i to će biti dovoljno za početak. Možda zvuči kao klišej, ali u zdravom tijelu je doista zdrav duh, a oboje će ti trebati jednom kada krene pravi studentski život.

Vrijeme leti brže nego što misliš

Sada ti se čini kako tih nekoliko godina što te čekaju neće nikada proći, no jednom kada doista prođu mislit ćeš da se to dogodilo prebrzo. Usvajaj nova znanja, druži se, otkrivaj stvari svakodnevno – iskoristi svaki dan na najbolji mogući način. Napravi jednu ili više grešaka iz kojih ćeš nešto naučiti, okruži se ljudima koji pozitivno djeluju na tebe i širi svoje vidike.

Nikad ne znaš gdje te novi izbori mogu odvesti i koja vrata ti otvoriti.