Pet kvaliteta modernih radnika

Poslovnom svijetu, obavezama, tržištu rada i promjenama današnjice ne moraju samo da se bave menadžeri i osobe na vodećim pozicijama. Naime, na to kako obavljate posao utiču promjene u tehnologiji, ali i u ponašanju.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Poslovnom svijetu, obavezama, tržištu rada i promjenama današnjice ne moraju samo da se bave menadžeri i osobe na vodećim pozicijama. Naime, na to kako obavljate posao utiču promjene u tehnologiji, ali i u ponašanju.

Advertisements

U nastavku je pet osobina koje moraju da posjeduju i razvijaju moderni radnici kako bi ostvarili ono što žele.

“Zagrlite” promjene

Tokom dugogodišnjeg rada, radnici se često ušuškaju i prilikom obavljanja svakodnevnih zadataka koriste isključivo poznate tehnologije i radnje. Međutim, takav pristup nije dobar ni za vas ni za vašu organizaciju.

Razmislite o generaciji koja tek stupa na tržište rada. Oni su grupa mladih ljudi koji su odrasli uz moderne alate za komunikaciju sa kolegama. Njihova energija i mladost sa sobom donosi nova ponašanja i korišćenje novih, boljih i naprednih tehnologija. Tako bi svaki radnik, nezavisno od toga koliko godina ima, trebalo da bude spreman na promjene jer bi upravo one mogle učiniti njihov život i posao lakšim.

Izrazite svoje mišljenje

U poslovnom svijetu, prave vođe moraju da znaju kako da pokažu da su strastveni, obrazovani, i da vole da dijele svoje znanje sa drugima. Nove tehnologije su ohrabrile radnike unutar organizacije da dijele svoja interesovanja, ideje i uz to uvijek daju povratnu informaciju.

Kada vam je do nečega veoma stalo, tada imate priliku da postanete lider odnosno da učite druge o tome i da dijelite svoje znanje. Ipak, to se neće ostvariti ukoliko ‘ne progovorite. Ne možete biti lider tima ako se plašite da izrazite svoje mišljenje, plus niste samouvjereni. Tako se postavlja pitanje, zašto biti samo radnik kada možete biti vođa? Budite hrabri.

Budite nezavisni i usmjereni ka cilju

Sada kada svoj posao možete da obavljate u bilo koje vrijeme, sa bilo kog mjesta na svijetu, najvažnije je da budete organizovani i usmjereni prema cilju. U nekim poslovima više ne postoji osoba koja prati svaki vaš korak tokom radnog dana i da vas podsjeća da se vratite na posao. To je privilegija, ali sa druge strane i velika odgovornost. Tako dobijete povjerenje od svojih nadređenih da je na vama da povjerenje opravdate. Kao moderan radnik morate da znate kako da upravljate svojim vremenom, kako na vrijeme da završite zadatke bilo da ste u kancelariji, u kafiću ili radite od kuće.

Dijelite iskustva i pomažite drugima

Iako je posjedovanje ovih osobina važno za moderne menadžere, moraju da ih posjeduju, ili bar razviju, svi moderni radnici. Kolege međusobno često ne dele ideje, odnosno zadržavaju ih samo za sebe kako bi ih, čim im se pruži prilika, predložili nadređenima. Ali, taj model u modernim organizacijama više ne vrijedi. Dijeljenjem znanja i ideja ne samo da stvarate bolje odnose sa kolegama, nego takav pristup može govoriti puno o vama kao osobi.

Možete da dijelite ideje, povratne infomacije, projekte na kojima radite, dokumente ili šta god želite. U svakom slučaju, sebičnost zaista nije karakteristika modernih radnika.

Fokusirajte se

Tokom radnog dana rastrzani ste na sve strane. Tokom sastanka provjeravate pristigle mejlove, tvitujete, sređujete dokumente i dopisujete sa kolegama. Ponekad zbog tih komunikacionih kanala ne možemo da se potpuno fokusiramo na ono što treba da uradimo.

Niko vam neće zamjeriti ako na poruke ne odgovorite istog minuta, ili jednostavno ne odgovorite na postavljeno pitanje kolege iz kancelarije. S obzirom da smo bombardovani informacijama sa svih strana, važno je filtrirati ih i fokusirati se samo na one važne koje donose vrijednost poslu i svakodnevnom životu, prenose agencije.

(capital.ba)